Taip ši Balkanų šalis sieks paspartinti sulėtėjusią skiepijimo kampaniją, kuri iki šiol buvo itin sparti.

Tai būtų pirmoji vakcinavimo už išmokas schema pasaulyje.

Ši Balkanų šalis yra įsigijusi milijonus dozių Vakarų, Kinijos ir Rusijos gamintojų vakcinų nuo koronaviruso ir trumpam tapo regioniniu vakcinacijos centru, suteikusi galimybę skiepytis užsieniečiams.

Tačiau vakcinavus 1,3 mln. iš 7 mln. Serbijos gyventojų, vakcinacijos tempai pradėjo lėtėti.

„Visi tie... kurie iki gegužės 31 d. pasiskiepys, gaus 3 000 dinarų (25 eurus)“, – vietos žiniasklaidai sakė Aleksandras Vučičius. Jis pridūrė besitikįs, kad iki mėnesio pabaigos paskiepytųjų skaičius padidės nuo dabartinių 1,3 mln. iki 3 mln.

Pasak A. Vučičiaus, šalis nori „apdovanoti žmones, kurie parodo atsakomybės jausmą.“

Tačiau prezidentas pridūrė, kad nepasiskiepiję valstybinio sektoriaus darbuotojai užsikrėtimo COVID-19 atveju negaus nedarbingumo išmokų.

Serbija nuo ketvirtadienio tikisi paspartinti vakcinacijos kampaniją, organizuodama skiepijimą prekybos centruose ir apdovanodama savanorius kuponais.

„Medicininėje literatūroje nesusidūriau su tokiu atveju, kad kam nors būtų mokama už paskiepijimą nuo COVID-19“, – sakė Serbijos epidemiologas Zoranas Radovanovičius naujienų agentūrai AFP.

„Taigi, mes galime būti pirmieji ne tik Europoje, bet ir pasaulyje“, – pridūrė jis.

Tačiau ekspertas perspėjo, kad tokia vakcinacijos forma gali turėti dvi puses.

„Tai paskatins vakcinuotis tuos, kurie gyvena ypač skurdžiai, tačiau sukels kitų pasipriešinimą“, – sakė Z. Radovanovičius.

„Logika yra tokia: jeigu valstybė man moka už tai, ką, jos teigimu, turiu padaryti dėl savęs, tai jau yra įtartina“, – kalbėjo jis.

Kai kurios bendrovės ragina savo darbuotojus skiepytis, siūlydamos jiems tam tikrų paskatų, o neturtingesnės Azijos ir Afrikos šalys iki pandemijos atsilygindavo tiems, kurie skiepydavosi vykdant kitas vakcinacijos kampanijas.

Serbija pilnai paskeipjo jau 21 proc. šalies gyventojų. Šioje Balkanų šalyje nemokamai skiepijami ir kitų valstybių piliečiai.

Pirmiausiai laisvųjų profesijų atstovai ir medikai, kurie norėtų vakcinuotis ES dar neregistruota rusiška vakcina „Sputnik V“, teiraujasi dėl tokios galimybės Serbijoje, balandžio pradžioje sakė Radmila Selakovič, Serbijos generalinė konsulė Milane, kurią cituoja dienraštis „Corriere della Sera“.

Serbija skiepija savo gyventojus „Sinopharm“, „Pfizer“, „Sputnik V“ ir „AstraZeneca“ vakcinomis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)