Profesorius Neilas Fergusonas, anksčiau perspėjęs, kad šimtai žmonių gali mirti, jeigu JK pernai kovą nebūtų įvestas karantinas, sako manantis, kad šaliai daugiau niekada nebereikės karantino. BBC jis sakė, kad „veikiausiai gali tekti grįžti prie kai kurių iš šių priemonių“, jeigu vėliau šiais metais atsirastų skiepams atspari koronviruso atmaina, bet jis mano, kad tai yra mažai tikėtina.

JK valdžia rudenį ketina pasiūlyti vyresniems nei 50-ies metų amžiaus gyventojams suleisti trečią vakcinos nuo koronaviruso dozę, norėdama veiksmingiau kovoti su pandemija ir naujų atmainų plitimu, pranešė „The Times“.

Remiantis laikraščio duomenimis, dabar svarstomi du variantai: naudoti vakcinas, specialiai sukurtas kovoti su koronaviruso mutacijomis, arba trečią kartą skiepyti vakcinomis, kurios jau naudojamos šalyje („Pfizer“ ir „BioNTech“, Oksfordo universiteto ir „AstraZeneca“ arba „Moderna“).

Kaip rašoma laikraštyje, šios vakcinos ne taip veiksmingai kovoja su užsienyje atsiradusių koronaviruso atmainų plitimu, kaip su britaniškojo varianto plitimu.

„The Times“ nurodė, kad minėtųjų dviejų variantų pradiniai tyrimai suteikė JK vyriausybei vilties, jog jų užteks norint kovoti su esančiomis ir naujomis mutacijomis. Be pagyvenusiųjų, valdžia planuoja pasiūlyti trečią skiepą ir žmonėms, sergantiems kitomis ligomis, dėl kurių jie patenka į rizikos grupę.

Vienas iš trečios dozės suleidimo būdų – kasmetinės vakcinacijos nuo gripo metu, bet į kitą ranką, patikslino laikraštis.

„The Times“ taip pat pacitavo aukštas pareigas užimantį vyriausybės pareigūną, kuris pareiškė, kad dėl revakcinacijos šalies populiacijos apsauga nuo COVID-19 gali taip smarkiai išaugti, jog iki Kalėdų pandemija bus įveikta ir „atsidurs antrame plane“ kaip bet kuri kita cirkuliuojanti liga.

„Jaunesniems žmonėms net nebereikės skiepytis trečią kartą, nes viruso perdavimo lygis bus žemas“, – tvirtino jis.

Anksčiau ekspertai jau kalbėjo apie trečią skiepą, jeigu paskiepyto asmens organizme nesusidarys pakankamai antikūnų.

Dėl organizmo ypatumų persirgus COVID-19 arba pasiskiepijus antikūnų kartais nesusiformuoja. Tokiu atveju trečią kartą galėtų būti skiepijama tokiu pačiu preparatu arba kita vakcina.

„BioNTech“ vadovas ir vienas iš įkūrėjų Uguras Sahinas žurnalistams sakė, kad vakcinai, kurią jo bendrovė sukūrė kartu su „Pfizer“, greičiausiai reikės trečiosios dozės.

Tokią mintį jis išsakė pristatydamas tyrimo, atskleidusio, jog, bėgant laikui, mažėja pasiskiepijusiųjų imuninės sistemos atsakas, išvadas, skelbia „Associated Press“.

Remiantis tyrimais, „BioNTech-Pfizer“ vakcinos veiksmingumas po pusės metų nuo 95 proc. sumažėja iki 91 proc. U. Sahinas teigia, kad dviem vakcinos dozėmis paskiepyti žmonės trečiąją dozę turėtų gauti praėjus 9-12 mėnesių po pirmojo skiepo.

„Tai reiškia, jog tam, kad vakcina būtų beveik 100 proc. veiksminga, reikalinga trečia dozė. Prognozuočiau, kad gali reikėti skiepus atnaujinti kiekvienais metais, galbūt kas pusantrų“, – U. Sahinas.

Naujų atmainų atsiradimas verčia abejoti šiuo metu naudojamų vakcinų veiksmingumu. U. Sahinas sako, kad jo bendrovė savos vakcinos veiksmingumą patikrino su daugiau nei trisdešimt vakcinos atmainų, įskaitant ir britiškąją. „BioTech“ išsiaiškino, kad jų vakcina apsaugos nuo visų bandytų atmainų, jos pakanka ir saugantis nuo tų, kurių neatremia.

Viena „Pfizer“ ar „Vaxzevria“ vakcinos dozė iki 50 proc. sumažina riziką užkrėsti COVID-19 šeimos narius

Delfi primena, kad Anglijoje atlikto tyrimo rezultatai rodo, kad viena „Pfizer“ ar „Vaxzevria“ („Astrazeneca“) skiepo dozė iki 50 proc. sumažina riziką užkrėsti to paties namų ūkio gyventojus.

Anglijos visuomenės sveikatos agentūros (PHE) atliktame tyrime nustatyta, kad per tris savaites po pirmosios skiepo dozės COVID-19 užsikrėtę žmonės nuo 38 iki 49 proc. rečiau užkrėsdavo savo šeimos narius, palyginti su visiškai neskiepytais žmonėmis.

„Tai yra puiki žinia – mes jau žinojome, kad vakcinos gelbėja gyvybes, o šis tyrimas atskleidė visapusiškus duomenis iš realaus pasaulio, kad jos taip pat sumažina šio mirtino viruso užkrečiamumą“, – teigė Jungtinės Karalystės (JK) sveikatos apsaugos sekretorius Mattas Hancockas.

„Šitaip dar labiau įtvirtinama tai, kad vakcinos yra geriausias būdas užbaigti šią pandemiją, nes vakcinos jus apsaugos ir gali užkirsti kelią ligos perdavimui kam nors iš jų namų ūkio“, – pridūrė M. Hancockas.

Studijos metu ištirti 57 tūkst. kontaktų 24-iuose tūkst. namų ūkių, kur buvo nustatyta COVID-19 liga pirmąja doze paskiepytiems žmonėms, ir palyginti su beveik milijonu kontaktų tarp neskiepytų žmonių.

Ankstesniuose tyrimuose jau buvo nustatyta, kad po pirmosios skiepo dozės rizika užsikrėsti simptomine COVID-19 liga sumažėja iki 65 proc.

Šeimos yra laikomos aukštos COVID-19 rizikos zonomis, todėl „panašių rezultatų galima tikėtis ir kitose situacijose su panašiomis viruso perdavimo rizikomis“, teigiama PHE.

„Vakcinos ne tik sumažina ligos sunkumą ir užkerta kelią šimtams mirčių kasdien, bet ir sumažina riziką užkrėsti kitus“, – teigė PHE imunizacijos direktorė Mary Ramsay.

Ankstesnėse PHE studijose skaičiuota, kad sėkminga JK vakcinacijos kampanija išgelbėjo apie 10 400 vyresnių nei 60 metų amžiaus žmonių gyvybių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (96)