Balandžio pradžioje S. Henkuzeno atžvilgiu buvo pradėtas drausminis tyrimas, turėjęs pasibaigti iki gegužės. Ankstesni vakcinų pirkimų tyrimai parodė, kad S. Henkuzenas suklaidino vyriausybę dėl Latvijai prieinamų vakcinų dozių skaičiaus.

Kaip anksčiau sakė sveikatos apsaugos ministras Danielis Pavlutas, S. Henkuzenas aiškino, kad per gruodį vyriausybėje vykusias diskusijas dėl „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcinos dozių pirkimo negalėjo prisiminti tikslaus Latvijai pasiūlytų dozių skaičiaus, nes buvo pasirengęs informuoti kitais klausimais.

Todėl vyriausybės skirta užduotis nupirkti visas Latvijai pasiūlytas vakcinos dozes nebuvo įvykdyta ir tai nulėmė rimtas pasekmes, sakė sveikatos apsaugos ministras.

S. Henkuzeno nuomone, žmonių, kaltų dėl to, kad nepavyko nupirkti papildomų vakcinų nuo COVID-19, reiktų ieškoti Nacionalinėje sveikatos apsaugos tarnyboje ir tarp politikų.

Laikraščiui „Diena“ S. Henkuzenas sakė, jog tuo metu, kai buvo rengiamas vakcinavimo planas, ekspertai turėjo sutarti, kiek vakcinų dozių reikia Latvijai, atsižvelgdami į šalies gyventojų skaičių ir faktą, kad vaikai nuo COVID-19 neskiepijami.

„Tai, ar užsakome daugiau vakcinų nei reikia, kad išvengtume rizikos, nėra vien ekspertų sprendimas. Tai politinis sprendimas ir politikai turėtų prisiimti dalį atsakomybės“, – sakė S. Henkuzenas.

Komentuodamas vakcinavimo planus, S. Henkuzenas aiškino, kad Europos vaistų agentūra (EVA) pirmą patikrino „AstraZeneca“ vakciną.

„Bet tai buvo ne vien ekspertų sprendimas, nes tai reikštų didesnių išteklių paskyrimą vakcinoms pirkti, nei galėtų pateisinti ekspertai. Jei priimamas sprendimas paimti visa, ką galima, tai reiškia papildomą finansavimą, o dėl to sprendžia politikai“, – sakė jis.

S. Henkuzenas neigia nuslėpęs informaciją apie „Pfizer“ ir „BioNTech“ skiepų laikymo sąlygas ir sako „absoliučiai nesutinkantis“ su teiginiu, jog „Pfizer“ ir „BioNTech“ vakcinų mažiau buvo nupirkta dėl sudėtingo šių skiepų saugojimo ir logistikos.

Interviu minėtam laikraščiui S. Henkuzenas ne kartą pabrėžė, kad už vakcinų pirkimą yra atsakinga Nacionalinė sveikatos apsaugos tarnyba.

„Mes su ministru neaptarinėjome pirkimų proceso. Mano bendravimas su ministru dėl papildomų dozių narstomas, o į [ankstesnės sveikatos apsaugos ministrės Ilzės] Vinkelės bendravimą su Nacionaline sveikatos apsaugos tarnyba – institucija, atsakinga už vakcinų pirkimą – visai neatsižvelgiama“, – sakė S. Henkuzenas.