Mūšiai Helmando provincijoje kilo Jungtinėms Valstijoms gegužės 1 dieną pradėjus Afganistane dar likusių savo karių išvedimą. Sekmadienį amerikiečiai šioje provincijoje perdavė vyriausybinėms pajėgoms vieną bazę.

Afganų pajėgos per 24 valandas atrėmė daug sukilėlių atakų prie patikrinimo postų Helmando sostinės Laškar Ga pakraščiuose ir kitose provincijos dalyse.

Savo namus turėjo palikti maždaug tūkstantis šeimų, sakė regiono pabėgėlių reikalų departamento direktorius Sayedas Mohammadas Raminas.

Pasak jo, šeimos iš rajonų, kuriuose dvi dienas vyko intensyvūs mūšiai, prisiglaudė Laškar Ga.

„Aiškinsimės [pabėgėlių] poreikius, bet daugeliui jų, dar neradusių prieglobsčio mieste, reikalinga skubi pagalba“, – naujienų agentūrai AFP sakė S. M. Raminas.

Gynybos ministerija pranešė, kad vyriausybinės pajėgos Helmande per 24 valandas nukovė daugiau kaip 100 Talibano kovotojų. Taip pat nukauti 22 „al Qaeda“ kovotojai iš Pakistano, nurodė ministerija.

Pasak pareigūnų, iš pradžių Talibano kovotojai užėmė kai kuriuos patikrinimo postus, bet vyriausybinės pajėgos juos atkovojo ir sukilėlius nustūmė.

„Priešas jau prarado visus rajonus, kuriuos buvo užėmęs, ir patyrė didelių nuostolių“, – AFP sakė Helmando provincijos tarybos vadovas Attaullah Afghanas.

Talibanas paskelbė, kad per kovas žuvo dešimtys vyriausybinių pajėgų karių. Abi šalys dažnai padidina viena kitos aukų skaičius.