Remdama JAV prezidento Joe Bideno raginimus kurti gilesnį demokratinių valstybių santykį, Londone derybas organizuojanti Jungtinė Karalystė pakvietė ir svečius iš Indijos, Pietų Korėjos ir Australijos. Šios derybos, pirmą kartą per dvejus metus rengiamos gyvai, vyks tris dienas.

Po pasveikinimo vakarienės pirmadienį užsienio reikalų ministrai pradėjo oficialias derybas Lankasterio rūmuose.

Antradienį, per pirmąją sesiją, susikoncentruota į Kiniją, kurios auganti karinė ir ekonominė įtaka ir noras paveikti vidaus ir užsienio politiką Vakarų valstybėms kelia vis daugiau nerimo.

„Nesiekiame mėginti apriboti Kiniją arba ją sulaikyti, – pirmadienį žurnalistams sakė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas. – Užtat bandome išlaikyti tarptautinės teisės principais paremtą tvarką, į kurią mūsų valstybės tiek daug investavo per pastarąsias dešimtis metų ir iš kurios naudą gauna ne tik mūsų valstybės, bet ir kitos pasaulio šalys, įskaitant Kiniją.“

Kiek vėliau užsienio reikalų ministrai dalyvavo dar vienoje derybų sesijoje, kurios metu daugiausiai dėmesio buvo skiriama krizei Mianmare. Po to ministrai dar aptars Rusijos, Libijos, Sirijos klausimus, klimato kaitos problemą.

Trečiadienį A. Blinkenas vyks vizito į Ukrainą, kuriuo sieks parodyti paramą, po to, kai Rusija praėjusį mėnesį prie Ukrainos pasienio ir Kryme sutelkė apie 100 tūkst. karių.

ES užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis teigė su A. Blinkenu aptaręs paskutinį derybų Vienoje ratą, kurių metu svarstomas JAV sugrįžimas prie Irano branduolinio susitarimo.

J. Borrellis derybas pavadino „sudėtingomis“ ir džiaugėsi dėl grįžimo prie akis į akį vykstančių pokalbių. „Vaizdo konferencijos būdu vykstančiose derybose tiesiog perskaitai pranešimą. Nėra įsitraukimo. Kalbantis gyvai – taip yra užmezgami susitarimai“, – teigė jis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)