„Dabar mes iš Europos Komisijos pusės tam tikra prasme sustabdėme politinio informavimo veiklą“, – interviu naujienų agentūrai AFP sakė EK vicepirmininkas Valdis Dombrovskis.

„Akivaizdu, kad dabartinės situacijos, kai taikomos ES sankcijos prieš Kiniją ir Kinijos atsakomosios sankcijos prieš ES, įskaitant prieš Europos Parlamento narius, negalima laikyti palankia susitarimo ratifikavimui“, – pridūrė jis.

Susitarimo ratifikavimas „priklausys nuo to, kaip vystysis platesni ES–Kinijos santykiai“, teigė V. Dombrovskis.

Daugelio nuostabai, ES ir Kinija praėjusių metų gruodį po sudėtingų, septynerius metus trukusių derybų pasiekė didžiulį investicijų susitarimą. Jis ginamas kaip suteikiantis Europos bendrovėms itin svarbią prieigą prie uždaros Kinijos ekonomikos, tačiau jo laukė sunkus ratifikavimo procesas ES dėl svarbių EP narių priešinimosi.
Buvęs Latvijos premjeras V. Dombrovskis buvo įpareigotas paspartinti susitarimo ratifikavimo procesą Bendrijoje.

ES kovą paskelbė sankcijų keturiems Kinijos pareigūnams dėl įtariamų žmogaus teisių pažeidimų Sindziango regione.

Kinija atsakė į ES veiksmus, įvesdama savo pačios sankcijų prieš bloko politikus, mokslininkus ir tyrimų grupes.

Australija sustabdė dalyvavimą Kinijos projekte

Australija balandžiopabaigoje pranešė atšaukianti vienos valstijos dalyvavimą Kinijos pasaulinėje infrastrūktūros plėtros iniciatyvoje, žinomoje „Juostos ir kelio“ (angl. Belt and Road Initiative) pavadinimu, sakydama, kad tai nesuderinama su valstybės užsienio politika.

Kanbera pernai priėmė naujų teisės aktų, kurie plačiai vertinami kaip nukreipti prieš Kiniją – pagal juos federalinė vyriausybė gali atšaukti tarp valstijų vyriausybių ir užsienio šalių sudarytus susitarimus, jei šie kelia grėsmę nacionaliniams interesams.

Užsienio reikalų ministrė Marise Payne pranešė, kad federalinė vyriausybė nusprendė atšaukti Viktorijos valstijos vyriausybės priimtą sprendimą dalyvauti Kinijos infrastrūktūros plėtros iniciatyvoje, kuri, pasak kritikų, tėra Pekino priedanga įgauti geopolitinį ir finansinį svertą.

Pasak ministrės, naudojantis naujais įgaliojimais, atsisakoma keturių dokumentų, tarp kurių 2018 m. pasirašytas susitarimo memorandumas ir 2019 m. sudarytas bendrasis susitarimas.

„Laikau šiuos keturis dokumentus nesuderinamais su Australijos užsienio politika ir nepalankiais mūsų užsienio ryšiams“, – sakoma M. Payne pranešime.

Apie tai skelbiama prastėjant Pekino ir Kanberos santykiams, abiejų šalių vyriausybėms besivaidijant dėl prekybos ir varžantis dėl įtakos Ramiajame vandenyne.

Australija savo ruožtu įsiutino Kiniją, kai paragino atlikti nepriklausomą tyrimą dėl Uhano mieste atsiradusio koronaviruso kilmės.

Australijos užsienio reikalų ministrė teigė, kad buvo nuspręsta atšaukti ir Viktorijos švietimo departamento 2004 m. sudarytą susitarimo memorandumą su Iranu bei to paties departamento 1999 m. sudarytą bendradarbiavimo mokslo srityje susitarimą su Sirija.

Naujas teisės aktas, išplečiantis URM įgaliojimus atšaukti valstijų susitarimus su užsienio šalimis, apima tik valstybės finansuojamas įstaigas ir nėra taikomas komerciniams sandoriams.

Kanbera jau yra ėmusis veiksmų apriboti Kinijos įtaką šalyje, įskaitant draudimą Kinijos telekomunikacijų bendrovei „Huawei“ vystyti Australijos 5G tinklus ir korporacijoms taikomų užsienio investicijų įstatymo sugriežtinimą.

M. Payne teigė toliau priimsianti sprendimus dėl susitarimų su užsienio šalimis, tačiau teigė besitikinti, kad didžioji dauguma jų nebus paveikta.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)