E. Imamoglu, laikomas potencialiu didžiausios opozicinės Respublikos liaudies partijos (CHP) kandidatu mesti iššūkį prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui kituose valstybės vadovo rinkimuose, pernai per apsilankymą prie Osmanų imperijos sultono kapo buvo nufotografuotas laikantis rankas už nugaros.

E. Imamoglu dalyvavo ceremonijoje, skirtoje Bizantijos imperijos sostinės Konstantinopolio užkariavimo 1453-aisiais metinėms.

Vidaus reikalų ministerijos atstovas Ismailas Catakli sakė, kad Stambulo prokurorai pradėjo tyrimą mero atžvilgiu dėl įtariamos „nepagarbos Fatiho Užkariautojo kapui“. Šis Osmanų imperijos sultonas 1453 metais užkariavusio Konstantinopolį ir pervadino miestą Stambulu.

I. Catakli nepatikslino, kaip E. Imamoglu parodė nepagarbą šventovei.

Prokurorai taip pat atlieka atskirą tyrimą dėl informacijos, kad E. Imamoglu buvo susitikęs su prokurdiškos Liaudies demokratijos partijos (HDP) bendrapirmininkiais, sakė Vidaus reikalų ministerijos atstovas.

Prokurorai siekia, kad HDP, turinti trečią pagal dydį frakciją parlamente, būtų likviduota dėl jos įtariamų ryšių su uždrausta Kurdistano darbininkų partija (PKK). Ankara ir jos Vakarų sąjungininkės laiko PKK teroristine grupuote.

E. Imamoglu atstovas spaudai Muratas Ongunas tviteryje parašė, kad mero prašoma padaryti pareiškimą tyrime, kuriam „nėra jokio paaiškinimo“.

E. Imamoglu, 2019 metais išrinktas Stambulo meru per pakartotinius rinkimus, kurie buvo organizuoti valdančiajai Teisingumo ir plėtros partijai (AKP) dėl tariamo sukčiavimo užginčijus jos kandidatui nepalankius balsavimo rezultatus, ne pirmą kartą atsiduria tyrėjų taikiklyje.

Mero atžvilgiu taip pat atliekamas tyrimas dėl jo nepritarimo R. T. Erdogano projektui iškasti naują 45 kilometrų ilgio laivybos kanalą į vakarus nuo Bosforo sąsiaurio. Šį projektą numatyta pradėti birželį.

E. Imamoglu yra vienas iš kelių potencialių didžiausios opozicinės Respublikos liaudies partijos (CHP) kandidatų varžytis 2023 metais numatytuose prezidento rinkimuose.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)