Pagalba atvyko salų valstybės vandenis palikus kitų užsienio šalių – Australijos, Singapūro ir Malaizijos – laivams, padėjusiems indoneziečių valdžiai surasti katastrofos ištiktą povandeninį aparatą.

„KRI Nanggala 402“ – vienas iš penkių Indonezijos povandeninių laivų – dingo balandį, kai buvo ruošiamasi torpedų leidimo pratyboms.

Kaimyninio Singapūro parūpintas povandeninis gelbėjimo aparatas pateikė vaizdų, patvirtinančių, kad Vokietijoje pastatytas laivas guli ant jūros dugno daugiau nei 800 m gylyje perskilęs į tris dalis. Gavus tokius duomenis, žlugo bet kokios viltys rasti gyvų įgulos narių.

Du kinų gelbėjimo laivai budėjo vandenyse prie Balio krantų, o trečiasis turėjo atvykti vėliau antradienį, pranešė Indonezijos laivynas ir pridūrė, jog Kinijos jūrų pajėgų pareigūnai Balyje padeda tirti surinktus duomenis apie povandeninį laivą.

Visi trys gelbėjimo laivai gali pritaikyti vykdyti darbus iki 4 500 m gylyje.

Pasak Indonezijos laivyno, Pekino ambasadorius šalyje pasiūlė pagalbą gynybos ministrui Prabowo Subianto.

„Indonezijos vyriausybė sveikina šį pasiūlymą“, – antradienį išplatintame pareiškime pažymėjo ministrų kabinetas.

Prie gelbėjimo operacijų prisijungs ir indoneziečių naftos bei dujų priežiūros tarnybos darbo grupės laivas „SKK Migas“, naudojamas vykdant gręžimo operacijas ir turintis 1 200 tonų keliamosios galios kraną.

Praėjusią savaitę indoneziečių jūrų pajėgos pareiškė, kad svarstomos tokios povandeninio laivo iškėlimo priemonės kaip galingi magnetai ir pontonai. Be to, planuojama pasitelkti povandeninį robotą.

Indonezijos kariuomenė dar oficialiai nepaaiškino, kaip Vokietijoje pastatytas povandeninis laivas, Pietryčių Azijos valstybei perduotas 1981 metais.