Taisyklė, pagal kurią viešose vietose reikia laikytis nuo žmonių apie 2 metrų atstumu taip siekiant sumažinti koronaviruso plitimo riziką, turėtų nustoti galioti sulig karantino pabaiga Anglijoje.

Ji, pagal dabartinį vyriausybės planą, numatoma birželio 21 dieną.

Kalbas apie saugaus atstumo taisyklės naikinimą arba švelninimą (iki 1 metro) pirmadienį patvirtino pats vyriausybės vadovas Borisas Johnsonas.

„Manau, kad egzistuoja didelė tikimybė, didelė tikimybė, kad galėsime apsieiti be vieno metro plius“, – pareiškė jis pirmadienį lankydamasis Hartlepoole.

Tačiau vyriausybės vadovas pažymėjo, kad viskas „priklausys nuo duomenų“, ir pridūrė, kad „dar negalime to teigti kategoriškai“, tačiau pridūrė: „Tai yra tai, kas man atrodo dabar“.

Remiantis JK vyriausybės patvirtintu laipsniško išėjimo iš karantino planu, birželio 21 d. yra data, kuomet planuojama panaikinti visus teisinius socialinio kontakto apribojimus. Tačiau kalbama, kad kai kurios priemonės, kaip kaukių dėvėjimas, galėtų ir toliau galioti.

Išėjimo iš karantino plane vyriausybė pripažįsta, kad socialinio atstumo laikymasis „yra sunkus ir kenkia verslui, todėl labai svarbu kaip galima greičiai sugrįžti kaip galima arčiau prie normalumo“.

Pažymėtina, kad šis planas galios tik Anglijai. Kitos sudėtinės JK dalys rengia savo atskiras gaires.

Reikalavimas laikytis socialinio atstumo JK galioja jau daugiau nei metus. „Vieno metro plius“ taisyklė buvo įvesta praėjusių metų birželį, kuomet reikalavimas buvo sumažintas nuo dviejų metrų.

Kitas karantino Anglijoje švelninimo etapas – gegužės 17-oji, kai turėtų būti panaikinti tarptautinių kelionių apribojimai, dėl kurių iš šalies galima išvykti ir grįžti tik dėl riboto skaičiaus priežasčių.

Raudona reikš, kad jų piliečiai į JK nebus įleidžiami, o iš ten grįžę JK gyventojai privalės 10 dienų izoliuotis viešbutyje ir už tai susimokėti.

Kokios taisyklės galios iš gintarine spalva pažymėtų valstybių grįžusiems žmonėms, dar tiksliai nežinoma. Teigiama, kad jiems greičiausiai tektų saviizoliuotis namuose 10 dienų, tačiau šis terminas sutrumpėtų perpus gavus neigiamą koronaviruso testo rezultatą.

Žalia spalva pažymėtos šalys reikš, jog į jas galima keliauti be apribojimų, tačiau prieš skrydį ir po jo tektų atlikti testus.

Tiesa, keliauti bus galima ne visur, o tik į šalis, kurios bus pažymėtos kaip saugios. Kol kas šis sąrašas nepatvirtintas, gegužės pradžios duomenimis, be jokių apribojimų „žalia spalva“ būtų galima išvykti tik iki 10 Europos valstybių.