„Mes nesiekiame eskalacijos. Priešingai, norėtume stabilesnių ir labiau nuspėjamų santykių. Ir jei Rusija pradės judėti šia kryptimi, tai ir mes pasielgsime taip pat“, – kalbėjo jis per bendrą spaudos konferenciją su britų užsienio reikalų sekretoriumi Dominicu Raabu.

Pasak A. Blinkeno, JAV prezidentas Joe Bidenas turės galimybę „tiesiogiai pasikalbėti apie tai, kai susitiks su [Rusijos] prezidentu [Vladimiru] Putinu“.

Tarp Rusijos ir Vakarų smarkiai išaugus įtampai dėl Ukrainos konflikto, naujų sankcijų Maskvai ir Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno sveikatos būklės, JAV prezidentas praėjusį mėnesį pasiūlė V. Putinui susitikti neutralioje šalyje. Vienas iš V. Putino patarėjų vėliau sakė, jog viršūnių susitikimas gali įvykti birželį.

Amerikiečių diplomatijos vadovas per spaudos konferenciją Londone pirmadienį sakė, kad Vašingtonas Rusijos atžvilgiu sprendimus priima būtent priklausomai nuo to, kaip elgiasi Maskva.

„Viskas priklausys nuo to, ką Maskva nutars daryti arba nedaryti“, – pareiškė A. Blinkenas.

Jis taip pat priminė, kad J. Bidenas nekart yra sakęs, jog yra pasirengęs griežtai pasipriešinti Rusijai, jei tai bus būtina.

Tuo metu britų diplomatijos vadovas D. Raabas pareiškė, kad Londonas pasirengęs gerinti santykius su Maskva, jei ši pakeis savo elgesį tarptautinėje arenoje.

„Durys pozityviems santykiams ir diplomatijai visuomet atviros. Tačiau tam reikia, kad pasikeistų Rusijos elgesys“, – per spaudos konferenciją po susitikimo su A. Blinkenu sakė D. Raabas.

Britų diplomatijos vadovas sakė, kad Londonas Maskvą kritikuoja dėl kibernetinių atakų, dezinformacijos platinimo ir situacijos su kalinamu opozicionieriumi A. Navalnu.

„Taigi, esama galimybės geresniems santykiams. Tačiau Rusijos elgesys ir veiksmai privalo tapti kitokie“, – pridūrė D. Raabas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)