S. Cichanouskaja kalbėjo lankydamasi nedidelėje Alpių valstybėje Slovėnijoje, kuri liepą pusmečiui turi perimti pirmininkavimą Europos Sąjungai.

„Itin svarbu mūsų sunkia kova už demokratines permainas išlaikyti Baltarusiją aukštai tarptautinės darbotvarkės sąraše“, – po susitikimo su Slovėnijos užsienio reikalų ministru Anže Logaru sakė S. Cichanouskaja.

Pernai rugpjūtį S. Cichanouskaja varžėsi su A. Lukašenka Baltarusijos prezidento rinkimuose, išprovokavusiuose didžiausią protestų bangą per šalies istoriją.

Nuo 1994-ųjų geležiniu kumščiu Baltarusiją valdantis A. Lukašenka buvo paskelbtas rinkimų laimėtoju ir užsitikrino šeštą kadenciją, bet opozicija ir Vakarų demokratijos šiuos rinkimus laiko suklastotais.

S. Cichanouskaja, kurią opozicija ir Vakarai laiko tikrąja nugalėtoja, po rinkimų pasitraukė į Lietuvą, Minsko režimui pradėjus persekioti opozicijos aktyvistus ir areštavus šimtus žmonių, dalyvavusių masiniuose protestuose. Daugeliui jų buvo skirtos griežtos laisvės atėmimo bausmės.

Režimui pradėjus griežtą kampaniją prieš masinius protestus, Vakarai paskelbė sankcijų Minskui.

Baltarusijoje buvo sulaikyta daugiau kaip 34 tūkst. žmonių, daug jų buvo sumušti. Garsiausi opozicijos veikėjai buvo įkalinti arba pabėgo iš Baltarusijos.

„Taigi, raginu jus garsiai kalbėti apie padėtį Baltarusijoje, ypač apie žmogaus teises, apie žiaurius nusikaltimus ir kankinimus mūsų kalėjimuose, nes žmonės demokratinėse šalyse negali net įsivaizduoti, kaip blogai mūsų kalėjimuose elgiamasi su žmonėmis“, – sakė S. Cichanouskaja.

A. Logaras išreiškė paramą laisvų ir teisingų rinkimų, kuriuos stebėtų tarptautiniai stebėtojai, surengimui Baltarusijoje. Jo pareiškime sakoma, kad Slovėnija sieks išlaikyti padėties Baltarusijoje klausimą tarp svarbiausių ES darbotvarkės klausimų.

„Taip pat ieškosime galimybių paaiškinti savo partneriams ir tarptautinėms organizacijoms, kokia svarbi yra ši kova už demokratizavimą Baltarusijoje“, – sakė A. Logaras. Ministrą citavo naujienų agentūra STA.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)