Tarp penktadienį spūstyje Merone Izraelio šiaurėje žuvusių žmonių yra mažiausiai 16 vaikų ir paauglių. Ši tragedija vadinama didžiausia Izraelyje taikos metais.

Nelaimė įvyko anksti penktadienį prie rabino Shimono Bar Yochai, II amžiaus Talmudo išminčiaus, kapo, kur minėdami šventę „Lag BaOmer“ plūsta daugiausia žydai ultraortodoksai.

Į šiemetinę šventę prie Merono kalno buvo susirinkę dešimtys tūkstančių žmonių.

Tragedijos „buvo galima išvengti ir dabar privalome nustatyti, kaip“, žurnalistams sakė Matanyahu Englmanas, paskelbdamas „specialų patikrinimą“ dėl spūsties.

M. Englmano biuras 2008 ir 2011 metais paskelbė ataskaitas, kuriose įspėjo dėl pavojų maldininkams prie Merono kalno.

„Rabino Shimono Bar Yochai kapo [teritorija] nėra deramai parengta priimti dešimtis ir šimtus tūkstančių žmonių, atvykstančių į masinius renginius“, – rašyta 2008-ųjų ataskaitoje.

Vėlesniame dokumente nurodyta, kad tos teritorijos priežiūra ribota, o daug neteisėtai pastatytų priestatų „tikriausiai kelia pavojų“ žmonėms.

Spūstis vyrams skirtoje teritorijos dalyje, kaip manoma, kilo žmonėms judant siauru praėjimu.

Kai kas kaltino policiją, blokavusią vieną rampą, kuria maldininkai būtų galėję ištrūkti.

Pernai ši piligriminė kelionė buvo atšaukta dėl pandemijos, o šiemet turėjo būti džiugus įvykis šaliai, dėl sėkmingos vakcinavimo kampanijos jau atvėrusiai daugelį savo gyvenimo sričių.

Šiemetinė „Lag BaOmer“ buvo didžiausias viešas susibūrimas nuo pandemijos pradžios.

Valdžia prie Sh. Bar Yochai kapo leido susirinkti 10 tūkst. žmonių, bet kelios Izraelio žiniasklaidos priemonės pranešė, kad atvyko apie 100 tūkst. maldininkų. AFP šio skaičiaus patvirtinti negalėjo.

Žuvusieji yra vyrai ir berniukai iš didelės Izraelio ultraortodoksų bendruomenės. Skubiosios pagalbos tarnyba „Magen David Adom“ informavo, kad dar 120 žmonių buvo sužeisti.

Premjeras Benjaminas Netanyahu pažadėjo išsamų tyrimą, bet keli žmonės, tarp jų gynybos ministras Benny Gantzas, pareikalavo kokios nors valstybinės komisijos tyrimo. Izraelyje tai būtų aukščiausio lygio tyrimas.

Šiaurės Izraelio policijos viršininkas Shimonas Lavi AFP sakė, kad yra pasirengęs prisiimti „visą atsakomybę“, o visuomenės saugumo ministras Amiras Ohana, artimas B. Netanyahu sąjungininkas, sakė norintis tyrimo.

„Esu atsakingas, bet atsakomybė nereiškia kaltės“, – sakė A. Ohana.

Pirmadienį Jeruzalės kapinėse buvo palaidota viena paskutinių tragedijos aukų – iš Argentinos atvykęs 21 metų Talmudo mokyklos studentas. Laidotuvėse dalyvavo šimtai žmonių, pranešė Izraelio žiniasklaida.

Laidotuvės ir žuvusiųjų palaikų identifikavimas, prasidėję penktadienį kelios valandos po tragedijos, buvo nutraukti per šabą, bet jam šeštadienį vakare pasibaigus vėl atsinaujino.