Apie tai, kad parlamentinėms partijoms per susitikimą su Sveikatos apsaugos ministerijos atstovais buvo pranešta, jog „Johnson & Johnson“ vakcina bus pašalinta iš Danijos vakcinacijos programos, remdamasi savo šaltiniais paskelbė danų televizija TV 2.

Kaip pranešama, šie skiepai pašalinami iš programos gavus informacijos apie kelis neįprastų kraujo krešulių su trombocitų kiekio sumažėjimu atvejus tarp „Johnson & Johnson“ vakcina paskiepytų žmonių JAV.

Kaip skelbia „Bloomberg“, Danija buvo užsisakiusi 7 mln. J&J vakcinų nuo koronaviruso – kol kas tai didžiausias kiekis, kokį šalis planavo įsigyti iš konkretaus gamintojo.

Sprendimas iš šalies vakcinavimo programos išbraukti minėtąją bendrovę reiškia, kad Danijai greičiausiai iki rugpjūčio pradžios nepavyks paskiepyti visų šalies suaugusiųjų.

J&J platinimas dėl panašių priežasčių (nerimo dėl galimos krešulių grėsmės) atidėtas ir kitose Europos šalyse.

Tikimasi, kad Danijos pareigūnai pranešimą dėl vakcinos išplatins šios savaitės pradžioje. Europos vaistų agentūra (EMA) balandžio 20 dieną pranešė nustačiusi galimą J&J vakcinos ir retų kraujo krešulių susidarymo paskiepytiems asmenims ryšį (atvejai nustatyti Jungtinėse Valstijose), tačiau akcentavo, kad skiepų nauda žymiai viršija galimą pavojų.

Delfi primena, kad balandžio viduryje pranešta, kad Danija visiškai atsisako „AstraZeneca“ vakcinos.

Šis preparatas iš viso nebus naudojamas vakcinacijos nuo COVID-19 kampanijai. Vakcinacijos kampanija bus tęsiama be šio britų ir švedų įmonės preparato, spaudos konferencijoje paskelbė Danijos sveikatos tarnybos direktorius Sørenas Brostrømas.

Yra ryšys tarp „AstraZeneca“ vakcinos ir labai retų kraujo krešulių, kraujavimo ir mažo trombocitų kiekio atvejų, pranešė tarnyba. Tai ir faktas, kad pandemija Danijoje šiuo metu kontroliuojama ir šalis turi kitų vakcinų nuo COVID-19, daug prisidėjo prie sprendimo tęsti vakcinacijos kampaniją be „AstraZeneca“.

Danijos vakcinacijos kampanija be šio preparato esą truks tik keliomis savaitėmis ilgiau. Danija kovo 11-ąją atsargumo sumetimais pradžioje 14-ai dienų nutraukė gyventojų skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina.

Tai padaryta gavus pranešimų apie pavienius sunkius atvejus, kai nustatyta reta kraujo krešulių, kraujavimo ir žemo trombocitų kiekio kombinacija asmenims, prieš tai paskiepytiems nuo COVID-19.

Europos vaistų agentūra (EVA) pareiškė, kad neįprastų kraujo krešulių susidarymas turėtų būti pažymėtas kaip „labai retas“ „AstraZeneca“ vakcinos nuo pandeminio koronaviruso šalutinis poveikis, ir pažymėjo, jog šių skiepų nauda ir toliau nusveria galimą riziką.

„EVA saugumo komitetas šiandien padarė išvadą, kad neįprasti kraujo krešuliai su trombocitų kiekio sumažėjimu turėtų būti įvardyti kaip labai retas šalutinis poveikis “, – sakoma Amsterdame įsikūrusios agentūros pranešime.

EVA taip pat pabrėžė, kad nenustatyta konkrečių rizikos veiksnių neįprastiems kraujo krešuliams susidaryti naudojant „AstraZeneca“ vakciną.