„Buvo iškviestas Rusijos ambasadorius. Jis turėtų būti priimtas šią popietę“, – nurodė ES diplomatijos vadovo Josepo Borrellio atstovas Peteris Stano.

„Šios atsakomosios sankcijos yra akivaizdžiai politiškai motyvuotos ir joms trūksta teisinio pagrindo, – sakė P. Stano. – Mes jam perduosime griežtą pasmerkimą ir nepritarimą šiam sprendimui.“

Praėjusią savaitę Maskva paskelbė uždraudusi atvykti į Rusiją aštuoniems Europos Sąjungos ir jos šalių pareigūnams, reaguojant į ES Tarybos sankcijas, anksčiau šiais metais paskelbtas Rusijai dėl Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno įkalinimo ir policijos smurtinio atsako į jo šalininkų protestus.

Į Rusijos užsienio ministerijos paskelbtą europiečių sąrašą, be kita ko, įtrauktas Europos Parlamento pirmininkas Davidas Sassoli ir Vera Jourova – Europos Komisijos pirmininkės pavaduotoja, atsakinga už vertybes ir skaidrumą.

ES penktadienį pasmerkė „nepriimtiną“ Rusijos žingsnį ir pridūrė „pasiliekanti teises imtis tinkamų atsakomųjų priemonių“.

„Rusijos Federacijos užsienio reikalų ministerija įgaliota pareikšti, kad, atsakant į šių metų kovo 2 ir 22 dieną ES Tarybos įvestas varžomąsias priemones šešių Rusijos piliečių atžvilgiu, uždraudžiama atvykti į Rusijos teritoriją... šiems Europos Sąjunga šalių narių ir ES oficialiųjų struktūrų atstovams“, – buvo sakoma Rusijos URM tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Europos Sąjungos lyderiai penktadienį pasmerkė Rusijos sankcijas aukšto rango Briuselio ir kai kurių Bendrijos šalių pareigūnų atžvilgiu, taip pat perspėjo, kad blokas gali imtis atsakomųjų priemonių prieš Kremlių, toliau vystantis priešpriešai su Maskva.

„Kuo griežčiausiai smerkiame šiandieninį Rusijos valdžios sprendimą uždrausti aštuoniems Europos Sąjungos piliečiams atvykti į Rusijos teritoriją“, – sakoma Europos Vadovų Tarybos, Europos Komisijos ir Europos Parlamento vadovų bendrame pranešime.

„Šis veiksmas yra nepriimtinas, neturi jokio teisinio pateisinimo ir yra visiškai nepagrįstas. Juo tiesiogiai taikomasi į Europos Sąjungą, o ne į susijusius asmenis“, – pridūrė ES lyderiai.

Anksčiau penktadienį Maskva paskelbė, kad aštuoniems Europos pareigūnams, įskaitant Europos Parlamento pirmininką Davidą Sassolį ir Europos Komisijos pirmininkės pavaduotoją Vera Jourova, buvo uždrausta atvykti į Rusijos teritoriją. Šis sprendimas buvo priimtas atsakant į ES sankcijas rusų pareigūnams dėl pažeidimų, įskaitant Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno įkalinimą.

„Šis sprendimas yra naujausias, ryškus pavyzdys, kaip Rusijos Federacija pasirinko konfrontuoti su ES užuot sutikusi pakeisti mūsų dvišalių santykių neigiamą trajektoriją“, – pranešime pabrėžė D. Sassoli, Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis.

„ES pasilieka teisę imtis atitinkamų priemonių atsakant į Rusijos valdžios sprendimą“, – pridūrė jie.

Rusijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad naujosios priemonės bus taikomos Latvijos nacionalinės elektroninių žiniasklaidos priemonių tarybos (NEPLP) pirmininkui Ivarui Aboliniui, Latvijos valstybinės kalbos centro direktoriui Mariui Baltiniui, Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) Prancūzijos delegacijos nariui Jacques'ui Maire'ui, Berlyno prokuratūros vadovui Joergui Raupachui, Europos Parlamento pirmininkui Davidui Sassoli, Švedijos masinio naikinimo ginklų ekspertei Asai Scott, Estijos kalbos departamento vadovui Ilmarui Tomuskui ir Europos Komisijos pirmininkės pavaduotojai Verai Jourovai.

V. Jourova, už vertybes ir skaidrumą atsakinga eurokomisarė, sakė, kad jai „malonu pakliūti į tokią gerą draugiją“ su kitais ES, Latvijos, Estijos ir Švedijos pareigūnais, kuriems buvo uždrausta atvykti į Rusiją.

„Toliau kovosiu už žmogaus teises, žiniasklaidos laisvę ir demokratiją, – pabrėžė ji. – Rusijos nuolatinės pastangos skleisti dezinformaciją ir žlugdyti žmogaus teises nusipelno stiprios ir ilgalaikės reakcijos. Jeigu tokia yra kaina už tiesos sakymą – aš mielai ją sumokėsiu.“

Latvių elektroninės žiniasklaidos priežiūros tarnybos vadovas I. Abolinis vasarį palaikė Latvijos sprendimą uždrausti šalyje rodyti kelis Rusijos televizijos kanalus.

Sankcijų sulaukęs J. Maire'as yra ETPA specialusis pranešėjas rusų opozicionieriaus Aleksejaus Navalno apnuodijimo klausimu.

Tuo metu A. Scott pernai padėjo patvirtinti, jog A. Navalnas rugpjūtį buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga, priskiriama prie kovinių medžiagų grupės „Novičiok“.

A. Navalnas sako buvęs apnuodytas su Rusijos prezidento Vladimiro Putino žinia, nors Kremlius tai griežtai neigia.

Šis opozicionierius buvo suimtas sausį, kai grįžo į Maskvą iš Vokietijos, kur kelis mėnesius gydėsi po apnuodijimo. A. Navalno areštas ir vėliau skirta įkalinimo bausmė dar labiau pablogino ir šiaip pašlijusius Maskvos santykius su Vakarais.

Dėl A. Navalno Europos Sąjunga ir JAV paskelbė Rusijai virtinę sankcijų.

44 metų kovotojas su korupcija A. Navalnas buvo nuteistas pustrečių metų kalėti pataisos kolonijoje netoli Maskvos, kai buvo pripažintas pažeidusiu jam skirto bandomojo laikotarpio sąlygas, nustatytas senoje byloje dėl sukčiavimo, kurį opozicionierius vadina politiškai motyvuota.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (514)