Dar 20 atvejų, pasak SSI, turi sąsajų su Indija, 5 su Iranu. Iš 29 Danijoje aptiktų atvejų tik 3 mėginiai priklauso Danijos piliečiams.

Pačioje Lietuvoje „indiškos“ (arba B.1.617) atmainos atvejų iki šiol neužfiksuota.

Nors viruso atmaina jau pasiekė Daniją (užfiksuoti 29 atvejai), SSI kol kas nemato pagrindo dideliam nerimui, rašoma instituto pranešime spaudai.

Viena iš instituto vadovių Tyra Grove Krause pranešime teigia, kad [„indiškoji“ COVID-19] atmaina neatrodo pavojingesnė už „britiškąją“, kuri šiuo metu dominuoja Danijoje.

„Neturime duomenų, kurie rodytų, kad B.1.617 yra labiau užkrečiama nei, tarkime, B.1.1.7 („britiškoji“ atmaina). Be to, mes paskaičiavome, kad vakcinos efektyviai saugos nuo jos“, – teigė ji.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) neseniai įspėjo nedaryti skubotų išvadų dėl Indijoje nustatyto naujos atmainos koronaviruso B.1.617.

Organizacija stebi mutaciją, tačiau kol kas jos neįvardijo kaip keliančios nerimą, Ženevoje sakė PSO atstovė. Šiuo metu esą nėra aišku, kiek ši mutacija susijusi su dideliu COVID-19 infekcijos skaičių augimu Indijoje. Anot atstovės, yra daug veiksnių, galėjusių lemti smarkų atvejų didėjimą šioje šalyje.


Pastaruoju metu, pavyzdžiui, Indijoje būta daug švenčių ir renginių, kuriuose dalyvavo daugybė žmonių. Be to, B.1.617 plinta greta kitų labiau užkrečiamų atmainų, pavyzdžiui, britiškosios.

Ar B.1.617 dažniau sukelia sunkią ligos eigą, o kartu ir didesnį mirčių skaičių, kol kas taip pat nėra žinoma, sakė atstovė. Dideli mirčių rodikliai Indijoje, anot jos, gali būti susiję ir su tuo, kad ligoninės pasiekė savo galimybių ribas.

Indija pirmadienį 12 dieną iš eilės pranešė apie daugiau nei 300 tūkst. naujų per parą nustatytų COVID-19 atvejų, o bendras infekuotųjų skaičius priartėjo prie 20 mln., praneša „Reuters“.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, šalyje per pastarąsias 24 valandas užregistruoti 368 147 nauji infekcijos atvejai ir 3 417 naujų mirties atvejų. Bendras užsikrėtusių skaičius pasiekė 19,93 mln., o mirčių – 218 959.

Medicinos ekspertai teigia, kad tikrieji skaičiai Indijoje, turinčioje 1,35 mlrd. gyventojų, gali būti penkis ar 10 kartų didesni už oficialius.

Šalies ligoninėse jau neužtenka vietų, medicininio deguonies atsargos išseko, o morgai ir krematoriumai perpildyti.

Nors Indija yra didžiausia vakcinų gamintoja pasaulyje, jai pačiai nepakanka skiepų. Iki šios dienos bent viena vakcinos nuo COVID-19 doze paskiepyta tik apie 9 proc. gyventojų.

Kaip keliančias nerimą PSO be „britiškos“ atmainos B.1.1.7 yra įvardijusi ir Pietų Afrikoje aptiktą mutaciją B.1.351 bei „brazilišką“ viruso variantą P.1. PSO duomenimis, nerimą keliančia vadinama atmaina, jei yra žinoma, kad ji lengviau plinta, sukelia sunkesnę ligos eigą, „pabėga“ nuo imuninės sistemos, keičia klinikinius požymius ar mažina žinomų instrumentų efektyvumą.

B.1.617 atmaina pirmą kartą Indijoje nustatyta 2020 metų gruodžio 1-ąją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (142)