Kinija, mano drauge, kaip čia mandagiau pasakius? Leiskite pagalvoti... Mh... GET THE FUCK OUT “, – tviteryje parašė Filipinų užsienio reikalų sekretorius Teodoro Locsinas, pavartodamas necenzūrinę anglišką frazę, kurios sušvelnintas apytikris vertimas – „nešdinkitės velniop“.

Pastarasis Manilos ir Pekino ginčas dėl išteklių turtingų vandenų įsiplieskė kovą, kai šimtai kinų laivų buvo pastebėti Filipinų išskirtinėje ekonominėje zonoje.

Kinija reiškia pretenzijas į beveik visą išteklių turtingą Pietų Kinijos jūrą. Pekinui ignoruojant Filipinų raginimus atitraukti laivus, Manila suintensyvino karinių jūrų pajėgų patruliavimą tame rajone.

T. Locsinas dažnai naudoja sodrią leksiką tviteryje. Teisindamas savo pastarąjį necenzūrinį komentarą, šalies diplomatijos vadovas sakė: „Įprastos diplomatinės mandagybės nepadeda.“

Jis taip pat palygino Kiniją su „nevėkšla, siekiančia dailaus vaikino dėmesio“.

Teodoro Locsinas

T. Locsino vadovaujamas Užsienio reikalų departamentas apkaltino Kinijos pakrančių apsaugos tarnybą „agresyviais veiksmais“ prieš Filipinų laivus, dalyvaujančius pratybose jūroje šalia ginčijamos Skarboro seklumos.

Kinijos kontroliuojama Skarboro sekluma yra vienas turtingiausių žvejybos plotų regione, į kurį pretenzijas reiškia abi šalys.

Užsienio reikalų departamentas nurodė pareiškęs diplomatinį protestą dėl Kinijos laivų veiksmų šios Pietryčių Azijos valstybės pakrančių apsaugos tarnybos laivų atžvilgiu, jiems praėjusį mėnesį vykdant patruliavimą ir dalyvaujant pratybose netoli šios seklumos.

Anot departamento, kinų laivų buvimas tame rajone yra „šiurkštus Filipinų suvereniteto pažeidimas“.

Kinijos ambasada Maniloje kol kas neatsakė į prašymą pateikti komentarą.

Skarboro sekluma yra už 240 km į vakarus į Filipinų pagrindinės Lusono salos.

Kinija jos kontrolę perėmė 2012 metais ir ignoravo 2016-aisiais tarptautinio tribunolo paskelbtą sprendimą, kad istorinės Pekino pretenzijos į beveik visą Pietų Kinijos jūrą neturi pagrindo.

Anksčiau buvę šalti Manilos ir Pekino santykiai pastebimai pagerėjo Filipinų prezidentu tapus Rodrigo Duterte, sutikusiam nekelti klausimo dėl tarptautinio tribunolo sprendimo vykdymo mainais į Kinijos pažadus dėl prekybos bei investicijų. Anot kritikų, dauguma tų pažadų taip ir nebuvo įgyvendinti.

Jausdamas vis didesnį spaudimą užimti griežtesnę poziciją Pekino atžvilgiu, R. Duterte praėjusią savaitę pareiškė, kad Filipinai tęs patruliavimą jūroje, tvirtindamas, jog šalies suverenios teisės į šiuos vandenis yra neginčijamos.