Anot Rusijos URM, į Rusiją draudžiama atvykti Europos Parlamento pirmininkui Davidui Sassoli.

Šios priemonės bus taikomos Latvijos nacionalinės elektroninių žiniasklaidos priemonių tarybos (NEPLP) pirmininkui Ivarui Aboliniui, Latvijos valstybinės kalbos centro direktoriui Mariui Baltiniui, Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) Prancūzijos delegacijos nariui Jacques'ui Maire'ui, Berlyno prokuratūros vadovui Joergui Raupachui, Europos Parlamento pirmininkui Davidui Sassoli, Švedijos masinio naikinimo ginklų ekspertui Asai Scottui, Estijos kalbos departamento vadovui Ilmarui Tomuiskui ir Europos Komisijos pirmininkės pavaduotojai vertybių ir skaidrumo reikalams Verai Jourovai.

Sankcijos įvestos reaguojant į Europos Sąjungos „neteisėtų vienašališkų ribojančių priemonių Rusijos piliečiams ir organizacijoms“ politiką.

„Rusijos Federacijos užsienio reikalų ministerija įgaliota pareikšti, kad, atsakant į šių metų kovo 2 ir 22 dieną ES Tarybos įvestas varžomąsias priemones šešių Rusijos piliečių atžvilgiu, uždraudžiama atvykti į Rusijos teritoriją... šiems Europos Sąjunga šalių narių ir ES oficialiųjų struktūrų atstovams“, – sakoma URM tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Pasak Užsienio reikalų ministerijos Maskvoje, Briuselio vienašališkos sankcijos Rusijos piliečiams ir organizacijoms prieštarauja tarptautinei teisei.

„Tai lydi antirusiška isterija, sąmoningai skleidžiama Vakarų žiniasklaidoje. Tai nėra paremta įrodymais. Visi mūsų siūlymai spręsti bet kokius Rusijos ir ES probleminius klausimus tiesioginiu profesionaliu dialogu nuolat ignoruojami arba atmetami“, – pabrėžė ministerija.

„Tokie Europos Sąjungos veiksmai nepalieka abejonių, kad jų tikrasis tikslas yra bet kokia kaina suvaržyti mūsų šalies plėtrą; primesti savo vienašonę „taisyklėmis paremtą pasaulio tvarką“, pakertančią tarptautinę teisę; mesti atvirą iššūkį Rusijos užsienio ir vidaus politikos nepriklausomumui“, – nurodė rusų URM.

„Tai daroma atvirai ir sąmoningai. Ir, be abejo, žinant ir tai skatinant JAV, neslepiančių savo intereso vėl paversti Europą aštrios geopolitinės konfrontacijos arena“, – pridūrė ministerijos atstovai.

I. Abolinis vasarį palaikė Latvijos sprendimą uždrausti šalyje rodyti kelis Rusijos televizijos kanalus.

Sankcijų sulaukęs J. Maire'as yra ETPA specialusis pranešėjas rusų opozicionieriaus Aleksejaus Navalno apnuodijimo klausimu.

Tuo metu A. Scott pernai padėjo patvirtinti, jog A. Navalnas rugpjūtį buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga, priskiriama prie kovinių medžiagų grupės „Novičiok“.

A. Navalnas sako buvęs apnuodytas su Rusijos prezidento Vladimiro Putino žinia, nors Kremlius tai griežtai neigia.

Šis opozicionierius buvo suimtas sausį, kai grįžo į Maskvą iš Vokietijos, kur kelis mėnesius gydėsi po apnuodijimo. A. Navalno areštas ir vėliau skirta įkalinimo bausmė dar labiau pablogino ir šiaip pašlijusius Maskvos santykius su Vakarais.

Dėl A. Navalno Europos Sąjunga ir JAV paskelbė Rusijai virtinę sankcijų.

44 metų kovotojas su korupcija A. Navalnas buvo nuteistas pustrečių metų kalėti pataisos kolonijoje netoli Maskvos, kai buvo pripažintas pažeidusiu jam skirto bandomojo laikotarpio sąlygas, nustatytas senoje byloje dėl sukčiavimo, kurį opozicionierius vadina politiškai motyvuota.

Europos Parlamentas prieš tai apkaltino Rusiją „priešišku elgesiu“ ir pareikalavo ES ryžtingų veiksmų Maskvos atžvilgiu. Šalys narės turi nubrėžti „aiškias raudonas linijas“ dėl būsimo bendradarbiavimo su Rusijos vyriausybe, pareiškė parlamentarai. Jie pareikalavo tolesnių sankcijų dėl veiksmų prieš Kremliaus kritiką Aleksejų Navalną ir patvirtino reikalavimą stabdyti dujotiekio „Nord Stream 2“ tiesimą.

Anksčiau šį mėnesį Čekijos vyriausybė apkaltino Rusijos karinės žvalgybos agentūrą GRU 2014 metais surengus sprogdinimą ginklų sandėlyje šalies rytuose ir paskelbė išvaranti 18 rusų diplomatų, kuriuos pavadino šnipais. Netrukus Čekijos kaimynė Slovakija, taip pat Lietuva, Latvija ir Estija paskelbė, jog drauge išsiųs iš viso septynis rusų diplomatus, pirmadienį jų pavyzdžiu pasekė Rumunija, paliepusi išvykti vienam rusų diplomatui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (599)