R. Mladičius 2017 metais buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos dėl vadovavimo žudynėms, pareikalavusioms apie 8 tūkst. musulmonų vyrų ir berniukų gyvybių, taip pat už karo nusikaltimus ir nusikaltimus žmoniškumui per 1992–1995 metų Bosnijos karą.

„Sprendimas dėl apeliacijos dabartinėje byloje bus viešai paskelbtas Hagoje, Nyderlanduose, birželio 8 dieną, antradienį“, – sakoma Tarptautinio baudžiamųjų tribunolų tarptautinio liekamojo mechanizmo (IRMCT) pranešime.

Šis teismas, nagrinėjantis bylas, svarstytas dabar jau uždaryto JT Tarptautinio baudžiamojo tribunolo buvusiai Jugoslavijai (TBTBJ), R. Mladičiaus apeliaciją svarstė pernai rugpjūtį.

Per tuos posėdžius buvęs generolas R. Mladičius, atrodęs trapios sveikatos, piktinosi, kad jis buvo „įstumtas į karą“ ir atmetė šį teismą kaip „Vakarų galybių kūdikį“.

R. Mladičius savo kalboje išvardijo daug per šimtmečius serbams susikaupusių nuoskaudų, pareiškė tebesąs „NATO aljanso taikinys“, taip pat apkaltino prokurorus Hagoje „apibėrus šėtoniškais, gyvatiškais, velniškais žodžiais“.

„Bosnijos skerdiku“ pramintas R. Mladičius buvo pripažintas kaltu dėl etninio valymo kampanijos, kai buvo siekiama išstumti musulmonus ir bosnius iš svarbių teritorijų ir įkurti „Didžiąją Serbiją“, Jugoslavijai byrant po komunistinio režimo žlugimo.

Dvi dienas trukęs apeliacijos svarstymas buvo kelis kartus atidėtas, nes R. Mladičiui prireikė operacijos polipui pašalinti, o vėliau įsisiautėjo koronaviruso pandemija.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)