Pastarosiomis savaitėmis Rusija prie Ukrainos šiaurinės ir rytinės sienų bei Kryme sutelkė iki 100 tūkst. karių, sukeldama susirūpinimą, kad padėtis gali smarkiai eskaluotis.

Tačiau praėjusį penktadienį Maskva paskelbė pradėjusi atitraukti savo ginkluotąsias pajėgas, o Kijevas ir NATO tą žinia pasveikino.

Gegužės 5–6 dienomis vyksiantis A. Blinkeno vizitas turi „dar kartą patvirtinti nesvyruojančią JAV paramą Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui besitęsiančios Rusijos agresijos akivaizdoje“, sakoma diplomatijos vadovo atstovo Ned Price'o pranešime.

A. Blinkenas per savo viešnagę turi susitikti su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Kijevas nuo 2014-ųjų kariauja su prorusiškais separatistais rytiniuose Donecko ir Luhansko regionuose. Šis konfliktais įsiplieskė Maskvai tais pačiai metais aneksavus Krymo pusiasalį.

Pernai liepą įsigaliojusios paliaubos šiemet žlugo, nuo sausio gerokai padaugėjus susirėmimų tarp ukrainiečių pajėgų ir separatistų.

Daugelis mano, kad tęsiantis jau 13 tūkst. gyvybių pareikalavusiam konfliktui separatistus politiniu ir kariniu požiūriu remia Rusija, nors Maskva tokius teiginius neigia.