Bulentas Sikas 2018 metais paskelbė Sveikatos apsaugos ministerijos užsakymu 2011–2015 metais vykdyto tyrimo rezultatus, susiejusius toksiškas medžiagas dirvožemyje, vandenyje ir maiste su dideliu vėžio atvejų dažnumu keliose vakarinėse Turkijos provincijose.

Šis maisto inžinierius, padaręs išvadą, kad vyriausybė po tyrimo nesiima jokių veiksmų, parašė straipsnių vienam laikraščiui.

2019 metų rugsėjį jis buvo nuteistas kalėti metus ir tris mėnesius už „slaptos informacijos atskleidimą“. Bylą smerkė žmogaus teisių organizacijos.

Apeliacinis teismas ketvirtadienį anuliavo verdiktą ir išteisino B. Siką.

„Manėme, kad nuosprendis bus patvirtintas. Iš tiesų galiu pasakyti, kad man ir advokatams tai buvo netikėta, – AFP sakė B. Sikas. – Tai geras sprendimas. Jausmas toks, kad teisingumas buvo įvykdytas.“

Tačiau B. Sikas priminė, kad minima studija vis dar neprieinama visuomenei ir nėra aišku, kokių priemonių ministerija ėmėsi žmonių sveikatai apsaugoti.

„Ką daro ministerija? Kam išvis yra Sveikatos apsaugos ministerija? Kad saugotų visuomenės ir aplinkos sveikatą“, – sakė jis.

Aplinkosaugos aktyvistai ir teisių gynimo organizacijos nuolat kaltina vyriausybę neapsaugant visuomenės sveikatos, šaliai tęsiant pramonės bumą.

Vyriausybės kritikai Turkijoje dažnai areštuojami, jiems keliamos užsitęsiančios bylos, ypač po nesėkmingo bandymo 2016 metais nuversti prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą.