„Esame pasiruošę, viską darome, kad vakcina greitai pasiektų kiekvieną šalies kampelį, – sausio 22 dieną pareiškė šalies premjeras Narendra Modi. – Šiandien, kai pasaulyje toks didelis jų poreikis, mes visiškai pasikliaujame savo jėgomis. Ir ne tik, Indija vakcinomis padeda ir kitoms šalims.“

Vos po trijų mėnesių tokia daug vilčių teikianti perspektyva išblėso, o vyriausybės planai sujaukti. Indija pilna vakcinos doze paskiepijo mažiau nei 2 proc. savo 1,3 mlrd. populiacijos, šalies vakcinacijos centrai skundžiasi pritrūkę dozių, o eksportas praktiškai sustojo. Užuot stiprinusi apsaugą nuo viruso, Pietų Azijos šalis muša naujų dienos užsikrėtimų rekordus. Šėlstant antrajai viruso bangai, perpildytos ligoninės ir krematoriumai.

N. Modi, reaguodamas į situaciją, staigiai pakeitė strategiją dėl vakcinų ir jų atsargų. Iš pradžių federalinė vyriausybė derino kainas su gamintojais, skirstė vakcinas po valstijas, ribojo jų naudojimą, pirmenybę teikdama senyvo amžiaus asmenims ir sveikatos priežiūros sistemos darbuotojams. Nuo gegužės 1 dienos bus leidžiama pasiskiepyti visiems vyresniems nei 18-os metų gyventojams, tuo tarpu valstijų vyriausybės ir privačios ligoninės galės nusipirkti vakcinos dozių tiesiai iš gamintojų 18-45 m. amžiaus grupės asmenims, – taip pakurstant desperatišką „visiems prieinama“ karštligę.

Anot N. Modi vyriausybės, naujosios taisyklės užtikrins, kad „kainų nustatymas, pirkimai, vakcinų prieinamumas ir paskirstymas būtų atviras ir lankstus.“ Sveikatos ekspertai ir opozicijos kontroliuojamų valstijų pareigūnai teigia, kad tokiais planais užkraunama atsakomybė regioninėms vyriausybėms, užuot tiesiogiai sprendžiant pandemijos problemas. Vakcinų gamybos apimčių didinimas taip pat kelia abejonių, nes Indijoje vakcinų atsargos senka; pasak tokių gamintojų kaip „Serum Institute of India“, Jungtinės Valstijos kaupia ingredientus, ir naujų partijų galima tikėtis tik po kelių mėnesių.


„Jokių diskusijų“

„Nebuvo jokių diskusijų su valstijų vyriausybėmis, prieš kreipiantis į valstijas, kad šios savarankiškai rūpintųsi vakcinų įsigijimu, – sakė T.S. Singhas Deo, Čatysgaro valstijos sveikatos ministras. – Kaip valstija, mes turėsime pirkti vakcinas iš atviros rinkos, smarkiai apkarpydami savo finansus.“

Šalis šiuo metu tapo pasauliniu pandemijos židiniu, nors joje įsikūrusi didžiausia pasaulyje vakcinų gamintoja.

Atsižvelgus į augančią strateginę Indijos svarbą, joje siaučianti infekcijų banga kelia rizikų ne tik trapiam trečios didžiausios Azijos ekonomikos atsigavimui, bet ir pastangoms nuslopinti COVID-19 ir atsitiesti ekonomikai pasauliniu mastu.

„Vakcinacijos programai iš tiesų turėtų būti skiriamas didelis dėmesys, – sakė Raina MacIntyre, Naujojo Pietų Velso universiteto biosaugumo profesorė (Sidnėjus). – Paskiepijus žmones, sumažėtų ir selektyvus spaudimas atsirasti naujoms atmainoms.“

Akivaizdu, kad N. Modi vyriausybė praleido progą susikoncentruoti ties pastangomis paremti vakcinų gamybą ir sustiprinti savo atgyvenusią sveikatos sistemą. Pernelyg didelis akcentas į programėlėmis paremtas technologijas apsunkino skurstančių ir kaimo vietovių gyventojų galimybes prisijungti prie proceso, o įgyvendinant N. Modi planą nebuvo pasitelkta milijoninė Indijos kvalifikuotų sveikatos darbuotojų armija – „Accredited Social Health Activists“, arba ASHA, – kad būtų pasiekta plati atokių kaimo vietovių teritorija, strategija, kuri leido sėkmingai įgyvendinti vakcinaciją nuo poliomielito.

Perspėjimo ženklai

Vyriausybių pareigūnai veikiau susikoncentravo ties Indijos galimybių padėti pasauliui demonstravimu.

Sausio 28 dieną, kai N. Modi per Pasaulio ekonomikos forumo (PEF) virtualų susitikimą Davose pareiškė, kad Indija padės kitoms ekonomikoms vakcinomis, dienos atvejų skaičius siekė 18 885, – palyginti su 379 257 atvejais praėjusį ketvirtadienį. Iki tol „Serum“ ir kiti vakcinų gamintojai jau buvo perspėję dėl vakcinų trūkumo, baksnodami pirštu į Jungtines Valstijas. Indija sulėtino vakcinų eksportą ir išplėtė vakcinaciją šalies viduje, į procesą įtraukdama 45-erių ir vyresnius asmenis.

Nors įvairių pasaulio šalių imunizacijos planams buvo suduotas smūgis, gyvenimas Indijoje, regis, tekėjo įprasta vaga. Milijonai piligrimų susirinko prie Indijos upės Gangos krantų, pasiruošę pasinerti jos šventajame vandenyje per hinduistų religinę Kumbhamelos (puodynės sambūrio arba mugės) šventę, o politinės partijos organizavo masinius renginius vykstant rinkimams penkiose šalies valstijose.

Mažiau nei po šešių savaičių sveikatos ministras Harshas Vardhanas pareiškė: „Mes esame COVID-19 pandemijos Indijoje baigiamojoje stadijoje“. Net kovo 30 dieną, kai atvejų skaičius vėl ėmė augti, H. Vardhanas primygtinai tvirtino: „Situacija kontroliuojama“.

„Asame nėra kovido, – balandžio 3 dieną pareiškė Himanta Biswa Sarma, N. Modi partijos narys, einantis valstijos sveikatos ministro pareigas. – Nėra jokios būtinybės dabar dėvėti veido kaukes.“

Balandžio 16 dieną vakcinų dozių stygius buvo toks skausmingai akivaizdus, jog Adaras Poonawalla, „Serum“ generalinis direktorius tviteryje parašė žinutę tiesiai JAV prezidentui Joe Bidenui, prašydamas jo atšaukti JAV žaliavinių medžiagų eksporto embargą.


Našta valstijoms

Po trijų dienų N. Modi atsisakė savo vakcinų strategijos ir perkėlė naštą valstijoms – daugelis jų neslepia nusivylimo. Be to, Indija praktiškai sustabdė vakcinų tiekimą kitoms pasaulio šalims, paragindamos kaimynes prašyti Kinijos pagalbos.

Indijos pietinės valstijos Keralos finansų ministras Thomas Issacas pavadino naująjį N. Modi vakcinų planą veikiau „gudriu politiniu manevru“ nei sprendimu.

„Nebuvo jokių derinimų ar konsultacijų dėl vakcinacijos politikos veikimo, – sakė Balbiras Singhas Sidhu, opozicinės Kongreso valdomos šiaurinės Pandžabo valstijos sveikatos ministras. – Visi sprendimai nuleisti iš viršaus į apačią.“

Indijos sveikatos ministerijos atstovas spaudai neatsakė į skambučius ir elektroninius laiškus su prašymais pakomentuoti.

Svarbiausias klausimas dabar – ar Indija sugebės padidinti vakcinų atsargas, kad galėtų aprūpinti vakcinomis dar 600 mln. žmonių. Vakcinų jau akivaizdžiai trūksta šiuo metu vykdant 45 metų amžiaus ir vyresnių asmenų skiepijimo programą, dėl to stabiliai smunka vakcinacijos tempai visos šalies mastu, nors nuo registracijos pradžios trečiadienį skiepytis buvo užsiregistravę daugiau nei 10 mln. žmonių.

Kaip teigia kelių valstijų pareigūnai, du Indijos vakcinų tiekėjai – „Serum Institute“, gaminantis „AstraZeneca Plc.“ vakciną, ir „Bharat Biotech International Ltd.“, gaminantis vietoje sukurtą skiepą, – pranešė jiems, kad vakcinų partijų regionų vyriausybės galėtų tikėtis nuo gegužės vidurio, net jeigu teisę skiepytis turintys asmenys gali registruotis nuo balandžio 28 dienos.

„Kaina turėtų būti nulinė“

Tiek „Serum“, tiek „Bharata Biotech“ teigė, kad pajėgumus galėsiantys paspartinti ne anksčiau kaip liepą, likusias atsargas vienodai padalydamos centrui ir valstijoms. Naujasis Delis leido naudoti Rusijos vakciną „Sputnik V“ būtiniausiems atvejams, ir kaip praneša žiniasklaida, dalis importo šalį gali pasiekti apie gegužę, nors kiekis nepatikslintas.

Jungtinės Valstijos pažadėjo pristatyti Indijai medžiagas vakcinų gamybai ir pasidalyti savo turimomis „AstraZeneca“ vakcinomis, tačiau detalesnės informacijos nepateikiama. Ir dar – kainos klausimas. Valstijų vyriausybėms buvo nurodyta, kad jos turės sumokėti po 5-8 JAV dolerius už vakciną, tai yra tris kartus brangiau nei moka federalinė vyriausybė.

Kilus nepasitenkinimui dėl kainų, „Bharat Biotech“ ketvirtadienį paskelbė sumažinsianti įkainį valstijomis nuo 600 iki 400 rupijų (5,4 JAV dolerio); diena anksčiau „Serum“ generalinis direktorius Adaras Poonawalla pranešė, kad jo bendrovė sumažins kainas šimtu rupijų.

Rajeshas Tope‘as, einantis sveikatos ministro pareigas Maharaštros valstijoje, kur įsikūrusi finansinė šalies sostinė Mumbajus, pranešė, kad valstija skirs 65 mlrd. rupijų nemokamam visų jos gyventojų paskiepijimui, tačiau kol kas ji negali išplėsti programos visiems suaugusiems asmenims, nes neturi pakankamai vakcinų.

Indija jau buvo viena iš saujelės šalių, leidusių privačius COVID-19 vakcinų pardavimus, kai leido privačioms ligoninėms pradėti vakcinaciją už fiksuotą įkainį: maždaug tris JAV dolerius už dozę. Dabar įkainis pakilo iki 8-16 dolerių už dozę, o tai reiškia, kad jos jas švirkščia dar didesnėmis kainomis.

„Turėtų būti vienoda skiepijimo kaina visoje Indijoje, – savaitgalį tviteryje rašė Arvindas Subramanianas, buvęs vyriausias patarėjas ekonominiais klausimais N. Modžio administracijoje. – Ir toji kaina turėtų būti nulinė.“