„Dėl šio nurodymo teroristams bus sunkiau naudotis internetu naujokų verbavimui, išpuolių kurstymui, savo žiauriems nusikaltimams šlovinimui“, – sakė vidaus reikalų eurokomisarė Ylva Johansson, pristatydama teisės aktą.

Tačiau jame numatytos priemonės sukėlė nevyriausybinių organizacijų ir žmogaus teisių grupių, įskaitant „Amnesty International“ ir „Reporteriai be sienų“ (RSF), nerimą, baiminantis, kad jomis gali būti ribojama žodžio laisvė.

Europos Parlamente dokumentas buvo patvirtintas be balsavimo. Gruodį pristatytas internetinio turinio kontrolės įstatymas nesulaukė jokių pasiūlymų dėl pataisų ir buvo patvirtintas pagal ES narių susitarimą.

Pagal įstatymą, Europos Sąjungoje veikiančios interneto platformos privalės greitai pašalinti arba blokuoti prieigą prie netinkamo turinio arba joms grės baudos, siekiančios iki 4 procentų jų pasaulinės apyvartos.

Reikalavimui reikės paklusti net tuo atveju, jei prašymas bus gautas iš kitos ES valstybės, tačiau priimančioji šalis turės 72 valandas įvertinti, ar prašymas yra pagrįstas ir nepažeidžia pagrindinių teisių.

Išimtys taikomos tik turiniui, paskelbtam švietimo, žurnalistiniais, meniniais arba moksliniais tikslais.

Įstatymą komentavęs Lenkijos europarlamentaras Patrykas Jakis jį pavadino „geru ir subalsuotu tekstu“, užtikrinančiu žodžio laisvę internete, bet pagerinančiu internetinį „saugumą“.

Nuo kito mėnesio pabaigos, kai reglamentas bus paskelbtas oficialiame leidinyje, ES narės turės pradėti derinti savo įstatymus prie šio akto.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)