„NATO sąjungininkės balandžio viduryje nusprendė iki gegužės 1 dienos pradėti misijos „Tvirta parama“ (Resolute Support) pajėgų išvedimą ir jis prasidėjo. Tai bus tvarkingas, koordinuotas ir apgalvotas procesas“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas Aljanso pareigūnas.

JAV remiamo aljanso narės šį mėnesį susitarė išvesti iš Afganistano savo kontingentą, turintį 6,6 tūkst. karių, J. Bidenui paraginus užbaigti ilgiausią Amerikos karą.

Pajėgų išvedimas turėtų būti baigtas keliais mėnesiais vėliau negu buvo susitaręs ankstesnis JAV prezidentas Donaldas Trumpas Nors misija užbaigia, nuogąstaujama, kad tai sudarys galimybę Talibanui susigrąžinti valdžią Afganistane.

Pasak NATO pareigūno, Aljanso pajėgų saugumas „bus aukščiausias prioritetas kiekviename žingsnyje einant šiuo keliu, ir mes imamės visų būtinų priemonių, kad apsaugotume savo personalą“.

„Bet kokios Talibano atakos per išvedimą sulauks galingo atsako. Planuojame, kad mūsų išvedimas bus užbaigtas per kelis mėnesius“, – sakė šaltinis, bet atsisakė pateikti išsamesnių detalių apie proceso terminus.

J. Bidenas sakė, kad JAV pajėgos turėtų būti galutinai išvestos iki rugsėjo 11-osios, kai bus minimos Jungtinėse Valstijose įvykdytų didelių teroro atakų, paskatinusių Amerikos karinę invaziją į Afganistaną, 20-osios metinės.

Vokietijos gynybos ministerija yra paskelbusi planus išvesti savo 1,3 tūkst. karių iš Afganistano iki liepos pradžios.

NATO mokymų ir paramos misijoje, kurioje dalyvauja apie 2,5 tūkst. JAV karių ir kuri yra smarkiai priklausoma nuo Vašingtono karinių pajėgumų, esama karių iš 36 Aljanso narių ir bloko partnerių.

JAV nurodė laikinai dislokuosiančios papildomų karių, turinčių saugoti išvedamas tarptautines pajėgas. Siekant užtikrinti proceso sklandų organizavimą ir saugumą, regione taip pat ilgesniam laikui bus paliktas vienas JAV lėktuvnešis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)