Mianmarą tebekrečia sumaištis po vasario 1-ąją kariškių įvykdyto perversmo, kai buvo nuversta civilinė lyderė Aung San Suu Kyi. Šis valdžios užgrobimas sukėlė įtūžį daugeliui šalies gyventojų, rengusių audringas masines demonstracijas.

Saugumo pajėgos mėgina numalšinti neramumus žiauriai susidorodamos su protestuotojais. Pasak vienos padėtį šalyje stebinčios organizacijos, dėl šių veiksmų žuvo jau daugiau nei 750 civilių gyventojų.

Taip pat įsiplieskė kautynės tarp kariuomenės ir daugybės Mianmaro etninių sukilėlių grupuočių; kai kurios iš jų remia protesto judėjimą ir suteikia prieglobstį nuo chuntos bėgantiems aktyvistams.

Vienas kariuomenės atstovas pažymėjo, kad į aviacijos bazes centriniuose Magvės ir Meiktilos miestuose ketvirtadienį paryčiais buvo paleista raketų, tačiau žalos nebuvo padaryta.

Lieka neaišku, kas atsakingas už šiuos išpuolius, tačiau kariuomenė pastarosiomis savaitėmis rengia antskrydžius prieš vieną svarbiausių etninių sukilėlių grupuočių – Karenų nacionalinę sąjungą (KNS).

Teritoriją palei Tailando sieną kontroliuojanti KNS antradienį užpuolė ir sunaikino vieną kariuomenės postą, o armija atsakė naujais antskrydžiais.

Kariuomenės ir etninių sukilėlių susirėmimų intensyvėjimas paskatino kai kuriuos stebėtojus, įskaitant Jungtines Tautas, perspėti, kad šalį apėmusi krizė gali peraugti į platesnį konfliktą.

Padėtį šalyje stebinčios Politinių kalinių paramos asociacijos (AAPP) duomenimis, kariuomenei malšinant protestus jau žuvo maždaug 756 žmonės, o dar mažiausiai 3 tūkst. buvo sulaikyti.

Tuo metu chunta, laikanti AAPP neteisėta organizacija, teigia, jog iš tikrųjų žuvo 258 protestuotojai, tarp jų – 17 policininkų ir septyni kariškiai.

Aung San Suu Kyi, laikomai namų arešto sąlygomis nuo vasario 1 dienos ir tikriausiai nežinančiai apie šalį apėmusį chaosą, pareikšta virtinė kaltinimų, dėl kurių jai galėtų būti uždrausta visam gyvenimui dalyvauti politikoje.

Teisiami ir judėjimo prieš chuntą lyderiai, o vienas iš jų, Wai Moe Naingas, yra apkaltintas žmogžudyste ir išdavyste, informavo valstybinė žiniasklaida.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)