Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) antradienį paskelbė, kad pandeminio koronaviruso atmaina, kuri tikriausiai prisideda prie didžiulio COVID-19 atvejų skaičiaus augimo Indijoje, buvo aptikta jau mažiausiai 17 valstybių, tarp jų ir keliose Europos valstybėse.

Manoma, kad naujoji atmaina, turinti vadinamąją dvigubą mutaciją, ir kursto naują, daug pražūtingesnę atvejų bangą Indijoje. Šalis jau tapo antra smarkiausiai nuo COVID-19 nukentėjusia šalimi pasaulyje, vėl pralenkdama Braziliją, jau persipildo ligoninės bei krematoriumai. Iki šiol Indija pranešė apie daugiau nei 18 mln. COVID užsikrėtimo atvejų ir per 201 000 mirčių.

„Šią susidomėjimo sulaukusią atmainą mes stebime“, – žurnalistams sakė PSO atsakui į COVID-19 protrūkį vadovaujanti Maria van Kerkhove.

„Ši dviguba mutacija, fiksuota kitose pasaulyje cirkuliuojančiose atmainose, kelia nerimą“, – sakė ji, pridurdama, kad yra panašumo su mutacijomis, kurios didina plitimą ir kartu mažina neutralizaciją, galimai slopindama vakcinų veiksmingumą.

Naujoji atmaina pabrėžia klastingą virusų prigimtį ir kelia grėsmę viruso pažabojimo pastangoms Indijoje, nepaisant taikomų priemonių, tokių kaip vienas griežčiausių karantinų pasaulyje, įvestas praėjusiais metais.

Įsiplieskęs protrūkis Indijoje gali niekais paversti ir kitose šalyse sunkiai pasiektą pergalę prieš patogeną, ypač atsižvelgiant į tai, kad ši atmaina jau išplito į bent 17 kitų valstybių.


Štai ką mes žinome iki šiol:

Kaip atsirado „dvigubos mutacijos“ atmaina?

Naujoji atmaina, pavadinimu B.1.617, pirmą kartą buvo nustatyta Indijoje su dviem mutacijomis – E484Q ir L452R. Pasak M. Van Kerkhove, pirmiausia apie ją praėjusių metų pabaigoje pranešė vienas Indijos mokslininkas.

Virusai mutuoja visą laiką, kaip evoliucinės biologijos dalis. Kai kurios mutacijos susilpnina virusą, tuo tarpu kitos gali jį dar labiau sustiprinti, suteikdamos jam galių sparčiau daugintis ar sukelti daugiau užsikrėtimų.

Indijos sveikatos apsaugos ministerija pirmą kartą pripažino „dvigubos mutacijos“ egzistavimą kovo pabaigoje, bet nuo to laiko nesuteikia tam didelės reikšmės. Nors ši atmaina kelia susidomėjimą ir yra tiriama, ji „nėra vertinama kaip „nerimą kelianti atmaina“, kad galėtume sakyti, jog ji mirtinesnė ar labiau užkrečiama“, – „Bloomberg TV“ sakė Aparna Mukherjee, Indijos medicinos tyrimų tarybos (Indian Council of Medical Research, ICMR), dirbančios prie šalies sveikatos ministerijos, mokslininkė.

Dviguba mutacija nustatyta keliose šalyse, tokiose kaip Australija, Belgija, Vokietija, Airija, Namibija, Naujoji Zelandija, Singapūras, Jungtinė Karalystė ir Jungtinės Valstijos, teigiama balandžio 16 d. Indijos vyriausybės pranešime.

„Didesnis šios atmainos užkrečiamumas dar nėra nustatytas“, – teigiama pranešime.

Ar būtent ji kursto rekordinį infekcijų šuolį Indijoje?

Genomo seka nurodo atmainą kaip galimą kaltininkę, nors Indijos vyriausybė to nepatvirtino.

Vidutinis atmainos paplitimas šoktelėjo iki 52 proc. mėginių, sekvenuotų balandį, nuo beveik nulinio lygio sausį, skelbia tinklalapis „tracker outbreak.info“, naudojantis GISAID informacijos šaltinio duomenis.

Kai kur Maharaštros valstijoje – kurioje įsikūręs Mumbajus ir užfiksuotas dabartinės bangos, privertusios įvesti naujas karantino taisykles, epicentras, – ši atmaina išplitusi per 60 proc., teigia Anuragas Agrawalas, valstybinės Mokslinių ir pramoninių tyrimų tarybos Genomikos instituto, atliekančio genomo seką, direktorius.

B.1.617 buvo aptikta mėginiuose iš maždaug dešimties Indijos valstijų, ir nors jų procentinė dalias gali skirtis, prognozuota, kad ji plis, nes „turi dvi pavojingas mutacijas, dėl kurių ji gali lengviau plisti ir „pabėgti“ nuo anksčiau įgyto imuniteto“, – sakė A. Agrawalas.

Abi mutacijos, kaip žinoma, mažina – nors visiškai neeliminuoja – antikūnų, sukeltų infekcijos bei vakcinacijos, jungimąsi, teigia Jesse Bloomas, Vašingtono universiteto genomo mokslų ir mikrobiologijos docentas.

„E484 ir L452 mutacijos stebimos atskirai, bet tai pirma svarbesnė virusinės kilmės linija, jungianti jas abi, – sakė J. Bloomas. – Mano nuomone, šią naują viruso atmainą svarbu stebėti.“

„Mes atlikome paskaičiavimus – tikrai manome, kad gausus viruso dauginimosi padidėjimas gali būti paaiškinamas šiomis mutacijomis, „Bloomberg TV‘ sakė Nithya Balasubramanian, įmonės „Bernstein India“ sveikatos apsaugos ir mokslinių tyrimų vadovė. – Todėl taip, mutacijos – rimtas pagrindas sunerimti.“

Nesilaikymas fizinio atstumo, vengimas dėvėti veido kaukes ir paisyti kitų sveikatos apsaugos priemonių galėjo taip pat prisidėti prie dabartinio viruso šuolio, sako Stephenas Goldsteinas, Jutos universiteto evoliucinės virusologijos mokslinis bendradarbis.

„Sunku pasakyti, ar už tai atsakinga kuri nors konkreti atmaina, neatlikus serijos kruopščių epidemiologinių tyrimų“, – sakė jis pridurdamas, kad mokslininkams reiktų atlikti reprezentatyvaus virusų mėginio genomo seką, norint aiškiai nustatyti procentinę būtent šios atmainos atvejų dalį Indijoje.

Šalis, pastaraisiais mėnesiais per daug atsipalaidavusi viruso genomų sekos procese – Indija kovą sekvenavo mažiau nei 1 proc. teigiamų rezultatų, – dabar skuba kompensuoti prarastą laiką. „Mes stengiamės sekvenuoti bent 5 proc. bet kokių turimų mėginių“, – sakė A. Mukherjee iš ICMR.

„Atrodo, kad ši atmaina plinta greičiau nei iki šiol esančios atmainos, – sakė Rkeshas Mishra, vadovaujantis Haidabarade esančiam Ląstelių ir molekulinės biologijos centrui, – dar viena Indijos laboratorija, atliekanti COVID mėginių genomo seką. – Anksčiau ar vėliau ji taps vyraujančia atmaina visoje šalyje, atsižvelgus į tai, kaip sparčiai ji plinta.“

Ar ji aptinkama už Indijos ribų?

Remiantis „outbreak.info“ padėties atskaita, ši atmaina nustatyta bent dešimtyje kitų šalių, įskaitant Jungtines Valstijas, Jungtinę Karalystę, Australiją ir Naująją Zelandiją,

Balandžio 16 d. duomenimis, buvo nustatyta 16 408 sekų iš B.1.617 linijos, iš jų 265 aptiktos Indijoje, teigiama ataskaitoje. Jungtinės Karalystės stebėjimo ataskaita skelbia, kad iki šiol nustatyti 77 atvejai Anglijoje ir Škotijoje, ir pažymi ją kaip „atmainą, kuri yra tiriama“.

Naujoji Zelandija laikinai sustabdė savo piliečių ir gyventojų iš Indijos įvažiavimą į šalį dėl padažnėjusių įvežtinių COVID atvejų. Honkongas nuo balandžio 20 d. keturiolikai dienų uždraudė skrydžius iš Indijos, Pakistano ir Filipinų, tuo tarpu Makao pratęsė karantiną keliautojams iš šių trijų šalių iki 28 dienų.

Brazilijos, kaip COVID superplatintojos, taip pat vengia jos kaimynės, kurios labai nerimauja dėl šalimais šėlstančios viruso atmainos. Antroji Indijos banga – atsižvelgus į jos mastą ir spartų plitimą – sukels nerimo kitoms šalims, jau beveik sustabdžiusioms protrūkius savo kieme po savaites trukusių ekonomiką alinančių karantinų.

Ar ji mirtinesnė nei kitos ten plintančios atmainos?

Mokslininkai vis dar bando tai išsiaiškinti. Pasak A. Agrawalo, yra tiriamos dvigubos mutacijos atmainos savybės, bet L452R mutacija išsamiai aprašyta JAV tyrimuose. Ji didina viruso plitimą maždaug 20 proc. ir mažina antikūnų veiksmingumą daugiau kaip 50 proc., sakė jis.

Pasaulyje trys nerimą keliančios atmainos, iki šiol aptiktos Jungtinėje Karalystėje, Pietų Afrikoje ir Brazilijoje, kelia ypatingą susirūpinimą. Tyrimai rodo, kad jos labiau užkrečiamos, ir iš kai kurios informacijos matyti, kad viena iš jų yra mirtinesnė, tuo tarpu kitos didina pakartotinio užsikrėtimo galimybę.

Minėta dvigubos mutacijos atmaina, pirmą kartą aptikta Indijoje, jau kelia visų virusologų susirūpinimą.

„B.1.617 atmaina turi visus labai pavojingo viruso požymius, – balandžio 12 dieną „Forbes“ žurnale rašė buvęs Harvardo medicinos mokyklos profesorius Williamas A. Haseltine‘as. – Privalome padaryti viską, kad nustatytume jos plitimą ir jį sustabdytume.“


Ar vakcinos prieš ją veiksmingos?

Sunku tiksliai atsakyti į šį klausimą neturint atitinkamų duomenų ir neatlikus mokslinių tyrimų. Anot A.. Mukherjee iš ICMR, Indijai tenka išbandymas, kuris parodys, ar naujosios atmainos, įskaitant B.1.617, sugeba „pabėgti nuo įgyto imuniteto“.

Atsparumas imunitetui siejamas su patogeno gebėjimu išvengti žmogaus organizmo imuninio atsako. Tai reiškia, kad antikūnai, susidarantys po vakcinacijos ar iki užsikrėtimo, gali neapsaugoti žmogaus nuo infekcijos. Jeigu naujoji Indijos atmaina pademonstruos sugebėjimą „pabėgti nuo įgyto imuniteto“, tai gali turėti rimtų padarinių Indijos vakcinacijos programai, kuri po vangios pradžios tik įsibėgėjo.

Indija šiuo metu yra patvirtinusi tris vakcinas. Dvi iš jų jau naudojamos, tuo tarpu trečioji, Rusijos „Sputnik V“, buvo patvirtinta visai neseniai. Be to, Indija paspartino užsienio vakcinų patvirtinimo procesą. Visos šios pastangos gali nueiti perniek, jeigu paaiškės, kad vakcinos yra mažiau veiksmingos prieš šią dvigubos mutacijos atmainą.

„Ji yra viena iš tų, kurios patenka į mūsų radaro lauką, o tai kartu reiškia, kad ją atidžiai stebės visas pasaulis“, – sakė M. Van Kerkhove.