„Turime labai patikimų įrodymų, vedančių prie išvados, kad [sprogimų] tikslas buvo sustabdyti ginkluotės tiekimą“ Ukrainai ir Sakartvelui, per spaudos konferenciją sakė prokuratūros atstovė Sijka Mileva.

Per šiuos keturis sprogimus žmonės nenukentėjo; visi jie buvo sukelti „panašiu“ nuotoliniu būdu, sakė atstovė.

Ginklų sandėliais naudojosi įmonė „Emco“, vadovaujama bulgarų ginklų pramonės verslininko Emiliano Gebrevo.

2015 metų balandį E. Gebrevas, jo sūnus ir jo įmonės direktorius išgyveno pasikėsinimą nunuodyti.

Dabar prokurorai sako, kad turi „ypač pagrįstų įtarimų“, kad šis pasikėsinimas ir sprogimai gali būti susiję.

Prokuratūra taip pat atkreipia dėmesį į „sunkius nusikaltimus kitose šalyse“, netiesiogiai paminėdama sprogimus Čekijos ginklų sandėlyje 2014 metais ir 2018 metų pasikėsinimą Jungtinėje Karalystėje nunuodyti buvusį dvigubą agentą Sergejų Skripalį.

„Palaikome ryšį su Čekija, kad išsiaiškintume, ar ten yra ryšys su Rusija“, – sakė S. Mileva.

Praėjusią savaitę Čekijos vyriausybė apkaltino Rusijos karinės žvalgybos agentūrą GRU 2014 metais surengus sprogdinimą ginklų sandėlyje šalies rytuose. Tai sukėlė krizę santykiuose su Rusija, neigiančia kaip nors prisidėjus prie šio sprogimo.

E. Gebrevo ginklai buvo saugomi čekų šaudmenų sandėlyje netoli Vrbeticės gyvenvietės.

„Emco“ neatsakė tiesiogiai į naujausias prokurorų išvadas, bet apkaltino pareigūnus per vėlai ėmusis veiksmų ir „ilgus metus dangsčius Rusijos slaptųjų tarnybų veiklą“.

Remiantis šaltiniais Ukrainoje, kuriuos cituoja tiriamosios žurnalistikos tinklalapis „Bellingcat“, „Emco“ „atliko lemiamą vaidmenį didinant Ukrainos gynybinius pajėgumus, kai iškilo grėsmė [šios šalies] teritoriniam vientisumui“.

Pasak šaltinių, „Emco“ buvo „vienintelis užsienyje įsikūręs ginklų Ukrainos kariuomenei tiekėjas“.

Pernai Bulgarijoje dėl pasikėsinimo nunuodyti E. Gebrevą už akių buvo teisiami trys rusai. Vienas jų yra Rusijos žvalgybos pareigūnas, kuris taip pat yra laikomas prisidėjusiu prie S. Skripalio apnuodijimo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)