Spalio mėnesį Graikijos teismas pripažino, kad J. Lagas ir dar 17 buvusių Graikijos parlamento narių iš neonacių partijos „Auksinė aušra“ vadovavo nusikalstamai organizacijai arba buvo jos nariai. Europarlamentaras visą šį laiką gyveno Belgijos sostinėje Briuselyje.

J. Lagas buvo suimtas antradienį, kai Europos Parlamentas pritarė siūlymui atimti jo teisinę neliečiamybę ir atvėrė kelią jo ekstradicijai į Atėnus pagal Europos arešto orderį. Trečiadienio rytą J. Lagas stojo prieš belgų teisėją.

Briuselio prokuratūros pranešime sakoma, kad J. Lagas „nesutiko būti perduotas Graikijos pareigūnams. Teisėjas nusprendė jį sulaikyti.“

Per 15 dienų teismas turės priimti sprendimą dėl J. Lago perdavimo Graikijai.

Devintajame dešimtmetyje įkurta kraštutinių dešiniųjų antiimigracinė partija „Auksinė aušra“, iš paribyje buvusios neonacių grupės per šalies ekonomikos krizę 2010–2018 metais tapusi populiaria politine jėga, 2012–2019 metais turėjo savo atstovų parlamente.

Penkerius metus trukęs teismo procesas buvo pradėtas po reperio antifašisto Pavlo Fiso nužudymo 2013 metais. Atlikėjas buvo nudurtas vieno „Auksinės aušros“ šalininko; manoma, kad nusikaltimas buvo įvykdytas su partijos aukšto rango narių žinia.

Kiti nuteisti „Auksinės Aušros“ nariai jau atlieka bausmę kalėjime, įskyrus vieną, kuris pabėgo ir yra oficialiai ieškomas.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)