Šveicarijos vyriausybė pareiškė įsipareigojimą „pasaulyje užtikrinti tolygią prieigą prie vakcinų, testų ir vaistų, kad būtų galima tvariai kovoti su COVID-19 pandemija.“

Paskelbtame pranešime Bernas teigė ketinantis paaukoti 300 mln.

Šveicarijos frankų (328 mln. dolerių, 272 mln. eurų) Prieigos prie kovos su COVID-19 priemonių spartinimo iniciatyvai („ACT Accelerator“).

Šią multimilijardinę programą koordinuoja tokios tarptautinės organizacijos, kaip Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), vakcinų aljansas „Gavi“ ir Pasaulio bankas (PB). Jos tikslas yra padėti kurti ir užtikrinti prieigą prie COVID-19 vakcinų, vaistų ir testų bei stiprinti sveikatos priežiūros sistemas.

„Nors jau padaryta didžiulė pažanga kuriant testus, medikamentus ir vakcinas, stinga plačios ir tolygios prieigos prie šių išteklių“, – teigė Bernas. Šalis pareiškė didelį nerimą dėl „atsirandančių labai užkrečiamų viruso mutacijų“, kurios apsunkina kovą su pandemija.

Šveicarijos vyriausybė teigė, kad skirdama lėšų iniciatyvai „ACT Accelerator“, šalis sieks padėti besivystančioms valstybėms.

Bernas pranešė, kad daugiau kaip trečdalis „ACT Accelerator“ skirtų lėšų atiteks aljansui „Gavi“, kuris siekia padidinti prieigą prie vakcinų skurdesnėse šalyse. Tam tikra lėšų dalis taip pat bus skirta prisidėti prie COVID-19 testų ir vaistų tyrimų ir gamybos.