Prahos vyriausybė praėjusią savaitę išvijo daugybę diplomatų, apkaltinusi Rusijos agentus amunicijos sandėlio susprogdinimu prieš septynerius metus. Sekmadienį prezidentas Milošas Zemanas pareiškė, kad Europos Sąjungos ir NATO narė neturėtų skubėti skirti ekonominių bausmių savo sovietmečio eros šeimininkui.

Glaudesnius ekonominius ryšius su Rusija propaguojantis ir Vakarų sankcijas Maskvai kritikavęs M. Zemanas teigė, kad šalis turi teisę išvaryti diplomatus, kuriuos ji laiko šnipais.

Tačiau jis paprieštaravo vyriausybės teiginiui, kad ji turi įrodymų, susiejančių du Rusijos GRU žvalgybos tarnybos operatyvininkus su sprogimu, kurio metu žuvo du čekai ir buvo padaryta maždaug 50 milijonų dolerių žala.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino vyriausybė atmetė kaltinimus kaip „absurdiškus“. Į Čekijos veiksmus ji reagavo išsiųsdama čekų diplomatus iš ambasados Maskvoje ir palikdama tik pagrindinį personalą.

„Be isterijos ir spekuliacijų palaukime tyrimo rezultatų ir tik tada priimkime sprendimą“, – sakė M. Zemanas interviu „Prima TV“.

Premjero pavaduotojas Janas Hamačekas teigė, kad vyriausybė veikė pasitarusi su M. Zemanu ir kad tiek policijos, tiek žvalgybos tarnybų išvados buvo pernelyg „kritinės“, kad liktų be atsako.

J. Hamačekas vėlų sekmadienio vakarą interviu „TV Nova“ sakė negalintis komentuoti detalių, nes policija vis dar vykdo tyrimą, tačiau Čekijos NATO sąjungininkai, taip pat šalies Parlamento ir Senato komitetų įstatymų leidėjai „neabejoja“ dėl veiksmų, kurių buvo imtasi Maskvos atžvilgiu.

Ketvirtadienį čekai Rusijai pranešė, kad iki gegužės pabaigos savo ambasadoje Prahoje ji turės sumažinti darbuotojų skaičių nuo maždaug šimto iki kelių dešimčių.

Šis žingsnis sunaikintų didžiausią Rusijos diplomatinį centrą Vidurio Europoje, kurį Čekijos vyriausybės ir žvalgybos tarnybos jau seniai vadina regiono Rusijos šnipų gūžta.

Šnipų ginčas dar labiau sustiprino įtampą tarp Kremliaus ir jo artimų kaimynų, pakurstytą Rusijos kariuomenės telkimo pasienyje su Ukraina ir blogėjančios įkalinto opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno būklės.

Čekijos senato prezidentas, opozicinės Pilietinės demokratų partijos narys Milošas Vystrčilas sakė, kad jį šokiravo tai, jog M. Zemanas į savo kalbą įtraukė slaptą informaciją ir praleido esmines tyrimo dalis.

„Jis atvirai veikia Rusijos naudai ir prieš savo paties valstybę“, – tviteryje piktinosi senatorius Pavelas Fischeris, vadovaujantis Senato Užsienio reikalų, gynybos ir saugumo komitetui.

Buvęs NATO karinio komiteto pirmininkas Petras Pavelas tviteryje rašė, kad M. Zemano komentarai „nepaprastai“ padėjo Rusijai skleisti dezinformaciją ir kelti abejones, ar čekai nusipelno savo sąjungininkų palaikymo.

M. Zemanas taip pat teigė, kad jei policijos tyrimas patvirtins, jog rusai buvo atsakingi už sabotažą, „Rosatom Corp“ bus uždrausta dalyvauti planuojamame 7 milijardų dolerių konkurse dėl naujo branduolinio reaktoriaus.

Vyriausybė jau sakė, kad taip bus, nors viešųjų pirkimų konkursą turės rengti po spalio rinkimų suformuota nauja administracija.