Šveicarija yra tarp nedaugelio Europos šalių, dar neįteisinusių tos pačios lyties asmenų santuokų.

Šveicarų parlamentas gruodžio mėnesį patvirtino įstatymo projektą, kuriuo tos pačios lyties asmenų poroms būtų leista tuoktis, tačiau pagal šalies tiesioginės demokratijos sistemą naujus įstatymus galima užginčyti ir pateikti referendumui, jeigu dėl to per 100 dienų surenkama daugiau kaip 50 tūkst. parašų.

Įstatymo oponentai šioje turtingoje, 8,6 mln. gyventojų turinčioje šalyje surinko daugiau kaip 60 tūkst. galiojančių parašų, pranešė vyriausybė.

Šveicarai paprastai balsuoja tris ar keturis kartus per metus, dėl įvairiausių nacionalinių, regioninių ir vietos klausimų. Tai būna arba ginčijami įstatymai, arba pasiūlymai, dėl kurių surinkta pakankamai parašų.

„Referendumo prieš „santuoką visiems“ data dar nepaskirta.

Įstatymo oponentai, įskaitant didžiausios šalyje Šveicarijos liaudies partijos (SVP) ir nedidelės, taip pat dešiniojo sparno populistinės Federalinės demokratų sąjungos (EDU) narius, yra sakę, kad bandys išprovokuoti referendumą.

Pasak SVP, „netoleruotina norėti sulyginti santuoką su bet kokia gyvenimo kartu forma“.

Tos pačios lyties asmenų poros Šveicarijoje gali įregistruoti civilinę partnerystę. Tačiau šis statusas nereiškia tokių pačių teisių kaip santuokoje, įskaitant teisę įgyti pilietybę ir teisę bendrai įsivaikinti.

Abeji parlamento rūmai įstatymo projektą gruodį patvirtino po kelių, 2013-aisiais prasidėjusių debatų ratų.

Įstatymo projekto formuluotėmis gėjams ir lesbietėms būtų leidžiama tuoktis, be to, lesbietės galėtų pasinaudoti spermos donorų paslaugomis.