Įstatymu dėl „viešojo intereso patikos fondų, vykdančių viešąsias funkcijas“ įkuriami penki pusiau privatūs fondai, perimsiantys virtinę kultūros įstaigų. Fondų nuosavybėn taip pat perduodami 11 universitetų.

Vengrijos žiniasklaidos teigimu, naujiesiems fondams bus perduota šimtai valstybinių objektų, kurių bendra vertė – maždaug 3 mlrd. eurų. Tarp šių objektų esama pilių, turistinių vietų, žemės sklypų, pelningų ir saugių aktyvų kontroliuojančiųjų fondų.

Opozicinės partijos įtaria, kad šie įstatymai, kurių oficialus tikslas – „užtikrinti šių fondų nepriklausomybę, kad ir kokia tuo metu valdytų vyriausybė“, iš tikrųjų yra V. Orbano prevencinė priemonė prieš galimą jo išstūmimą iš valdžios ateinančiais metais.

Iki rinkimų likus mažiau nei metams apklausos rodo, kad opozicinis šešių partijų aljansas lenkia V. Orbano valdančiąją partiją „Fidesz“. Pastaroji 2010-aisiais atėjusi į valdžią tris kartus iš eilės laimėjo dviejų trečdalių daugumą parlamente.

Po antradienio balsavimo paskelbtame opozicijos aljanso pareiškime sakoma, kad „Fidesz“ „rengiasi pralaimėjimui rinkimuose“. Opozicija apkaltino valdančiuosius „parceliavimu“, kad paskui valstybės turtą būtų galima „paskirstyti be viešajam pirkimui privalomo skaidrumo“.

Vyriausybės ministrai tvirtina, kad naujuoju fondų modeliu universitetams bus modernizuotas aukštasis mokslas, palengvinant bendradarbiavimą su privačiuoju sektoriumi.

„Modelio pakeitimas“ valstybinę nuosavybę pakeičiant privačia yra „vienas svarbiausių valstybės kūrimo programų ateinantiems keleriems metams“, antradienį sakė vienas vyriausybės pareigūnas.

Nuo rudens semestro maždaug 70 proc. priėmimo į universitetus lems fondai. Tik keturi Vengrijos universitetai lieka valstybiniai.

V. Orbano kritikai taip pat sako, kad pakeitus modelį sustiprinama premjero ideologinė įtaka intelektualinėms institucijoms, nes jas prižiūrės patikėtinių tarybos, o šiose bus neribotam laikui paskirtų „Fidesz“ narių.

Pernai meno mokyklos SZFE – vieno pirmųjų modelio pakeitimą patyrusių universitetų – studentai daugiau kaip du mėnesius blokavo universiteto miestelį, protestuodami prieš staigų naujos patikėtinių tarybos primetimą.

Naujosios tarybos pirmininkas, konservatyvių pažiūrų teatro direktorius ir ištikimas V. Orbano sąjungininkas, sakė, kad SZFE reikalinga „nauja mąstysena“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)