Pranešimas pasirodė padidėjus įtampai tarp Maskvos ir Kijevo dėl Ukrainos armijos ir prorusiškų separatistų kovų Rytų Ukrainoje suintensyvėjimo.

Naujausiu Ukrainos veiksmu tęsiama neseniai kilusi Rusijos ir Europos diplomatų išvarymo banga.

Ukrainos užsienio reikalų ministerijos pareiškime sakoma, kad dėl „nedraugiškų veiksmų prieš Ukrainos diplomatinių misijų [Rusijoje] darbuotojus“ Rusijos konsulas Odesoje paskelbtas persona non grata .

Pasiuntiniui nurodyta iki balandžio 30 dienos pabaigos išvykti iš šalies, priduriama pareiškime.

Ministerija nurodė, kad Rusijos sprendimas išvaryti Ukrainos diplomatą prilygsta „antiukrainietiškos kampanijos tęsimui“ ir kad Kijevas reaguos į tolesnius Maskvos veiksmus.

Ukraina praėjusią savaitę išvarė vieną rusų diplomatą, reaguodama į Maskvos nurodymą išvykti Ukrainos konsului Sankt Peterburge.

Pasak Rusijos saugumo agentūros, konsulas bandė iš vieno Rusijos piliečio gauti slaptos informacijos.

Pastarosiomis savaitėmis Europos šalys ir JAV dėl įsilaužimų į kompiuterius ir šnipinėjimo išsiuntė nemažai Rusijos pareigūnų.

Čekija dėl žmonių aukų pareikalavusio 2014 metų sprogdinimo viename ginklų sandėlyje išsiuntė 18 Rusijos ambasados darbuotojų, o kelios kitos Europos šalys, reikšdamos solidarumą su Praha, taip pat išsiuntė rusų diplomatų.

Ukraina kovoja su prorusiškais separatistais šalies rytinėje dalyje nuo 2014 metų, kai Maskva aneksavo Krymą.

Kijevas ir Vakarai kaltina Rusiją remiant separatistus kariais ir ginklais. Maskva kaltinimus neigia.

Ukrainoje nuo šių metų pradžios per kruviną konfliktą su prorusiškais separatistais žuvo mažiausiai 31 ukrainiečių karys. Palyginimui, per visus ankstesnius metus jų žuvo 50. Separatistai sako, kad žuvo 22 jų kovotojai.