Per 14 dienų nuo Barselonoje įvykusio koncerto koronavirusas buvo nustatytas šešiems žmonėms, tačiau sergamumas buvo mažesnis, negu užfiksuotas tarp šalies gyventojų, skelbia BBC.

Eksperimente dalyvavo maždaug 5 tūkst. muzikos gerbėjų, kurių COVID-19 testo rezultatas buvo neigiamas. Koncerto metu jie dėvėjo apsaugines veido kaukes, tačiau galėjo nesilaikyti rekomenduojamo saugaus atstumo.

Tyrėjai padarė išvadą, kad keturi iš šešių COVID-19 susirgusių eksperimento dalyvių užsikrėtė kitur, ne koncerte.

Ispanijos valdžios institucijos leido surengti koncertą, kuriame pasirodė grupė „Love of Lesbian“, kaip tyrimų projektą. Tai buvo vienas didžiausių susibūrimų Europoje nuo pandemijos pradžios.

Prieš koncertą buvo patikrinta visų jo dalyvių sveikata ir atlikti antigenų testai, o po 15 dienų COVID-19 infekcija buvo nustatyta tik šešiems žmonėms.

„Esame įsitikinę, kad keturi iš šešių susirgusiųjų užsikrėtė ne koncerte“, – spaudos konferencijos metu sakė infekcinių ligų specialistas Josepas Maria Llibre, dirbantis ligoninėje „Germans Trias i Pujol“.

„Optimizuodami patalpų vėdinimą, atlikdami antigenų testus ir nurodydami dėvėti apsaugines veido kaukes, galime užtikrinti saugią erdvę“, – teigė jis.

Prie koncerto metu naudotų sveikatos protokolų kūrimo prisidėjęs virusologas Borisas Revollo tvirtino, kad negali „kategoriškai“ atmesti galimybės, jog kiti du asmenys užsikrėtė koncerto metu, bet yra „labai didelė tikimybė“, kad jie užsikrėtė kažkur kitur.

„Mūsų taikytos priemonės buvo labai saugios“, – pridūrė jis.

Koncertų salėje „Palau“ telpa 17 tūkst. žmonių, bet 5 tūkst. eksperimento dalyvių nebuvo įleisti į tribūnas ir turėjo apsiriboti šokių aikštele.

Barselonos vicemeras Jaume’as Colliboni pareiškė, kad tyrimo rezultatai rodo, jog „įmanoma atlaisvinti“ dėl koronaviruso įvestus apribojimus ir „atnaujinti kultūrinę veiklą“.

Kovo pabaigoje Barselonoje surengtame roko muzikos koncerte, į kurį buvo parduoti visi bilietai, muzikos mylėtojai laisvai glėbesčiavosi, šoko ir dainavo.

Skelbiama, kad koncerte dalyvauti buvo galima tik atlikus greitąjį COVID-19 ir gavus neigiamą rezultatą. Viliamasi, kad, šiam eksperimentui pasiteisinus, atgis gyvos muzikos industrija tiek Ispanijoje, tiek ir kitose šalyse. Ispanijos indie roko grupės „Love of Lesbian“ gyvai pasiklausyti norėjusieji privalėjo dėvėti apsaugines veido kaukes, tačiau „Palau Sant Jordi“ surengtame šou laikytis saugaus atstumo nereikėjo, skelbia „Reuters“.

„Tai buvo neįtikėtina. Visą laiką jautėmės tikrai saugūs. Buvome pirmoje eilėje, prie pat scenos. Užplūdo seniai išsiilgti jausmai. Labai džiaugiuosi, kad pasitaikė proga dalyvauti tokiame eksperimente. Labai norėčiau, kad tai būtų tik pirmasis iš daugybės tokių“, – po koncerto įspūdžiais dalijosi 29 metų viešųjų ryšių specialistas Salvadoras.

Po metus trunkančių atstumo reikalavimų vaizdai arenoje tikrai priminė siurrealistinį paveikslą. Grupės gerbėjai šoko, linksminosi ir nevengė fizinio kontakto, tačiau apsauginių veido kaukių jūra priminė, kad gyvenimas vis dar negrįžo į įprastas vėžes.

Sveikatos patikrinimo procedūros prie arenos užtruko ilgiau nei manyta, tad koncerto pradžią teko atidėti. Tik jo laukusiųjų nuotaikos tai nė kiek nesugadino.

„Sveiki atvykę į bene įsimintiniausią koncertą mūsų gyvenime!“ – su iš proto einančia minia pasisveikino grupės lyderis Santi Balmesas.

Su šalies valdžios leidimu surengtas koncertas skirtas patikrinti, ar būtų galima atnaujinti panašius renginius.

„Manau, kad bus saugiau šėlti „Palau Sant Jordi“ arenoje nei vaikštinėti gatvėse“, – „Reuters“ sakė koncerto organizatorius Jordi Herreruela.

Greituosius testus prieš koncertą buvo galima pasidaryti trijose vietose, kur iš viso dirbo aštuoniasdešimt žmonių.

Koncerto lankytojai antigenų testo rezultatus sužinojo per 10-15 minučių, jie buvo atsiųsti į programėlę telefone. Greitojo testo ir apsauginės kaukės išlaidos buvo įtrauktos į bilieto kainą.

„Manau, kad šiandien padarėme labai svarbų darbą – parodėme pasauliui, kad kultūra yra saugi“, – po koncerto džiaugėsi jame apsilankęs 49 metų Ramonas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)