Žydų valstybė, kurios atžvilgiu Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) šiuo metu atlieka tyrimą dėl galimų karo nusikaltimų, griežtai pasmerkė tokį vertinimą.

Antradienį Izraelis pareiškė, kad HRW jam mesti kaltinimai yra „absurdiški ir melagingi“. Jis apkaltino Niujorke įsikūrusią organizaciją vykdant „ilgalaikę antiizraelietišką darbotvarkę“.

Anot HRW, jos išvada, kad Izraelis „vykdo apartheido ir persekiojimo nusikaltimus žmoniškumui“ prieš palestiniečius, paremta įvairiais patikimais šaltiniais, įskaitant vyriausybės planavimo duomenis ir valstybės pareigūnų pareiškimus.

213 puslapių ataskaitoje rašoma, kad Izraelio vyriausybė yra „vienintelė valdžia“, kuriai priklauso „teritorijos tarp Jordano upės ir Viduržemio jūros“ aukščiausia kontrolė.

Toje teritorijoje „Izraelio vyriausybė vykdo visa apimančią politiką, kuria siekiama išlaikyti Izraelio žydų viršenybę prieš palestiniečius“, tvirtina HRW.

Anot organizacijos, jos išvados taikomos Izraelio elgesiui su palestiniečiais okupuotame Vakarų Krante, blokuojamame Gazos Ruože, aneksuotoje Rytų Jeruzalėje, taip pat elgesiui su arabais izraeliečiais – taip vadinami palestiniečiai, likę savo žemėse po to, kai 1948 metais buvo sukurta žydų valstybė.

„Peržengtas slenkstis“

Anot HRW, iš pradžių žodis „apartheidas“ vartotas kalbant apie rasinės diskriminacijos ir segregacijos politiką Pietų Afrikos Respublikoje, tačiau šiuo metu tai yra visuotinai pripažintas teisės terminas.

Tarptautinė konvencija dėl apartheido nusikaltimo uždraudimo ir baudimo už jį apartheido sistemą apibrėžia kaip nežmonišką elgesį, kuriuo siekiama sukurti ir išlaikyti vienos rasės žmonių grupės viršenybę prieš kitų rasių žmonių grupes ir sistemingą jų engimą.

HRW Izraelio ir Palestinos skyriaus direktorius Omaras Shakiras naujienų agentūrai AFP sakė, jog daugelį metų būta įspėjimų, kad „apartheidas yra prie slenksčio“.

„Manau, visiškai aišku, kad šis slenkstis jau peržengtas“, – sakė jis.

JAV pilietis O. Shakiras tapo pirmuoju užsieniečiu, deportuotu iš Izraelio dėl kaltinimų parama tarptautiniam judėjimui, raginančiam boikotuoti Izraelio prekes ir paslaugas, taip siekiant izoliuoti žydų valstybę. Jis šiuos kaltinimus neigia.

Tarp Izraelio valdžios prieš palestiniečius vykdomų pažeidimų HRW mini griežtus judėjimo apribojimus, žemės konfiskavimą, prievartinį gyventojų perkėlimą, teisės gyventi šalyje nesuteikimą, pilietinių teisių atėmimą.

„Propagandinė brošiūra“

Izraelio užsienio reikalų ministerija AFP sakė, kad HRW ataskaita prilygsta „propagandinei brošiūrai“ iš organizacijos, „daug metų aktyviai siekiančios propaguoti boikotus prieš Izraelį“.

Izraelis Vakarų Krantą okupavo ir Rytų Jeruzalę aneksavo 1967 metais. Nuo to laiko žydų naujakuriai abiejose šiose teritorijose užima vis daugiau žemių.

Palestiniečiams Rytų Jeruzalėje ir didelėje Vakarų Kranto dalyje nuolat atsisakoma išduoti statybos leidimus, o žydų namų statybos vyksta nuolat.

HRW paragino valstybes nebelaikyti okupacijos klausimu, kurį galima išspręsti taikos susitarimu, ir skatinti atskaitomybę persvarstant savo ryšius su Izraeliu, taip pat ir karinio bendradarbiavimo srityje.

„Kol didelė pasaulio dalis pusę amžiaus trunkančią Izraelio okupaciją vertina kaip laikiną situaciją, kurią greitai išspręs dešimtmečius vykstantis „taikos procesas“, palestiniečių priespauda ten pasiekė tokį slenkstį ir pastovumą, kad atitinka apartheido ir persekiojimo nusikaltimų apibrėžimus“, – sakė HRW vykdomasis direktorius Kenas Rothas.

Raginimas skelbti sankcijas

Organizacija tai pat paragino Vakarų Krante įsikūrusią Palestinos Autonomiją nutraukti tam tikrų formų bendradarbiavimą su Izraeliu saugumo srityje, kad ji „neprisidėtų“ prie apartheido.

Palestinos Autonomija kol kas nesureagavo į HRW ataskaitą.

Izraelis yra sakęs, kad nebendradarbiaus su TBT tyrimu. Jo metu didžiausias dėmesys turėtų tekti įtariamiems karo nusikaltimams per 2014 metų karą su „Hamas“ islamistais Gazos Ruože.

TBT taip pat tiria judėjimo „Hamas“, kurį dauguma Vakarų valstybių laiko teroristine organizacija, veiksmus.

Tačiau HRW nurodė, kad TBT turėtų atlikti papildomų tyrimų dėl apartheido ir persekiojimo nusikaltimų.

HRW paragino valstybes „įvesti individualias sankcijas, įskaitant kelionių draudimus ir turto įšaldymą pareigūnams, atsakingiems už šiuos nusikaltimus“.

HRW yra pirma svarbi tarptautinė organizacija, iškėlusi Izraeliui prieštaringai vertinamą kaltinimą apartheidu, bet anksčiau šiais metais panašų žingsnį žengė Izraelio pilietinės visuomenės organizacija „B'Tselem“.

Ši žmogaus teisių grupė pareiškė, kad „Izraelio režimas vykdo tokius įstatymus, praktiką ir valstybinį smurtą, kuriais siekiama įtvirtinti vienos grupės – žydų – viršenybę prieš kitą [grupę] – palestiniečius“.