Musulmonų protestai dėl šių karikatūrų, kurios pirmiausia pasirodė Danijos, o paskui - ir kitų Vakarų šalių spaudoje, vis intensyvėja.

"Baisėdamasis matau, kaip smurtas ir išpuoliai plinta Artimuosiuose Rytuose", - žurnalistams sakė Danijos užsienio reikalų ministras Peras Stigas Moelleris. Jis kalbėjo kelios valandos po to, kai demonstrantai per sekmadienio susirėmimus, kurių metu buvo sužeisti 28 žmonės, padegė danų ambasadą Libane.

"Veiksmai Libane ir Sirijoje yra nesuvokiami ir visiškai nepriimtini", - sakė ministras.

Sirijos sostinėje Damaske šeštadienį buvo padegtos Danijos ambasada ir Norvegijos misija.

Šiuos įvykius pasmerkė Europos Sąjunga (ES). Tokių išpuolių "jokiais būdais negalima pateisinti", jie yra "visiškai nepriimtini", pareiškė Austrija, šiuo metu vadovaujanti ES.

Sekmadienį beveik tūkstantis žmonių protestavo ir Rytų Afganistane - jie reikalavo išsiųsti iš šalies danų pajėgas, kurios čia yra dislokuotos kaip NATO pajėgų dalis.

Nepranešama, kad per minėtus incidentus būtų nukentėję Danijos piliečiai.

Tačiau vis labiau baiminamasi, kad taikiniais gali tapti ir kitų Vakarų valstybių piliečiai bei ambasados, ypač - tų šalių, kurių laikraščiai perspausdino minimas karikatūras.

Danijos dienraštis "Jyllands-Posten" skandalinguosius piešinius, tarp kurių yra karikatūra, vaizduojanti Mahometą su bombos formos turbanu, išspausdino dar rugsėjo mėnesį.

Konfliktas tapo dar aštresnis, kai praėjusią savaitę šias karikatūras perspausdino Ispanijos, Italijos, Olandijos, Norvegijos, Prancūzijos, Šveicarijos, Vengrijos ir Vokietijos laikraščiai, tvirtindami, kad spaudos laisvė yra svarbesnė už protestus ir boikotus, kuriuos jos sukėlė. Šeštadienį jas perspausdino ir vienas pagrindinių Lenkijos dienraščių "Rzeczpospolita".

Musulmonai bet kokius Mahometą ir kitų pranašų atvaizdus laiko šventvagyste.

Europos šalių vyriausybės pabrėžia, kad nekontroliuoja žiniasklaidos, ir pritaria argumentams, kad žodžio laisvė yra svarbesnė už pagarbą religijoms jų pasaulietiškose visuomenėse.

Tačiau ginčas, kurį kai kurie apžvalgininkai vadina "civilizacijų susidūrimu", neslopsta, nors ir raginama laikytis rimties.

Sekmadienį Beirute tūkstančiai protestuotojų siautėjo krikščionių rajone Ašrafijehe, kur svaidė akmenis, daužė langus ir vartė automobilius. Nepaisydami to, kad policija panaudojo ašarines dujas, kopėčias atsinešę demonstrantai šturmavo Danijos ambasadą, kur kirviais kapojo sienas bei langus ir sukėlė gaisrą.

Buvo sudeginta ir Danijos vėliava.

Ambasadoje danų diplomatų tuo metu nebuvo - jie buvo evakuoti šeštadienio vakarą, po išpuolių Damaske prieš Danijos ir Norvegijos ambasadas.

Libano vidaus reikalų ministras Hassanas Sabehas prisiėmė atsakomybę už nesugebėjimą apsaugoti ambasados pastato ir atsistatydino.

Danijos vyriausybė paragino savo piliečius išvykti iš Libano ir Sirijos, bet Užsienio reikalų ministerijos atstovas sekmadienį žurnalistams sakė, kad kai kurie iš 70-ies Sirijoje gyvenančių danų išvykti nenori.

Norvegija taip pat paragino Sirijoje gyvenančius savo piliečius, kurių yra 90, išvykti. Užsienio reikalų ministerijos duomenimis, sekmadienį iš šios šalies išvyko 12 norvegų.

Tuo tarpu Rytų Afganistane beveik tūkstantis kaimo vietovių gyventojų skandavo šūkius prieš Daniją ir ragino JAV remiamą prezidento Hamido Karzai vyriausybę išvaryti iš šalies danų karius, dalyvaujančius NATO vadovaujamoje taikos palaikymo misijoje.

Danija į Afganistaną yra nusiuntusi daugiau kaip 170 savo karių, o šiais metais planuoja jų skaičių padidinti iki 360.

Pasipiktinimo banga kilo ir palestiniečių teritorijose. Vakarų Kranto Nabulaus mieste 20 palestiniečių kovotojų šturmavo prancūzų kultūros centrą, ant kurio durų užrašė šūkį: "Uždarytas, kol jūsų šalis atsiprašys".

Panašių veiksmų šeštadienį buvo imtasi prieš vokiečių kultūros centrą Gazos mieste, o praėjusią savaitę - prieš ES atstovybes.