Žmonės prieš vadinamąją Laikinąją karinę tarybą (LKT), kuri valdžią perėmė netikėtai mirus prezidentui Idrissui Deby Itno, Ndžamenos gatvėse protestavo nepaisydami kariškių sprendimo uždrausti susibūrimus. Policija buvo pasiųsta vaikyti protestų.

Po I. Deby Itno mirties Čadą apėmė suirutė. Apie ilgamečio šalies lyderio mirtį dėl sužalojimų, patirtų per susirėmimą su Čado šiaurinėje dalyje veikiančiais sukilėliais, buvo pranešta praeitą antradienį, viena diena po to, kai jis buvo paskelbtas balandžio 11-ąją vykusių prezidento rinkimų nugalėtoju. Šiuose rinkimuose jis buvo užsitikrinęs jau šeštą kadenciją.

Prezidento mirtis paskatino įkurti LKT, vadovaujamą velionio lyderio sūnaus Mahamato Idrisso Deby. 37 metų M. I. Deby yra pažadėjęs per pusantrų metų surengti rinkimus.

Kalbėdamas apie antradienį įvykdytą autobuso užpuolimą, Ndžamenos prokuroras Youssoufas Tomas sakė: „Demonstrantai užpuolė autobusą Dembės rajone; kai kurie keleiviai pabėgo, bet viena moteris liko ir protestuotojai ją nužudė.“

Atskirai per protestus šalies pietuose esančiame Mundu mieste žuvo vyras.

„Dar nežinome tikslių jo mirties aplinkybių; tai jaunas, 21 metų vyras“, – AFP sakė prokuroras Ali Kolla Brahimas.

Opozicija ir pilietinės visuomenės organizacijos ragino antradienį dalyvauti demonstracijose, o I. Deby Itno sūnaus iškilimą į valdžią pavadino „instituciniu perversmu“.

LKT buvo uždraudusi antradieniui planuotus protestus, nes jos „tikriausiai trikdytų viešąją tvarką“.

Nepaisydami draudimo sostinėje protestuoti prieš LKT susirinko kelios dešimtys žmonių. Jie gatvėse degino padangas.

„Mums jau gana“

Policija, panaudodama ašarines dujas, greit išvaikė bet kokius susibūrimus, pranešė AFP žurnalistas.

„Mums jau gana, gana monarchinės dinastijos Čade“, – AFP sakė protestuotoja Sarah (Sara), turėdama galvoje Deby šeimos valdymą.

Už šios protestuotojos šaukdama „policija, policija“ bėgo minia, artėjo saugumo pajėgų transporto priemonė.

Ilgametis Čado vadovas I. Deby Itno buvo sužeistas fronte šalies šiaurėje, kur kariuomenė kovoja su Libijoje įsikūrusiais sukilėliais.

Čado pokyčių ir santarvės fronto (FACT) sukilėliai sako, kad yra pasirengę laikytis ugnies nutraukimo, bet Čado kariuomenė nurodo, kad jie tebekariauja.

M. I. Deby po tėvo mirties greit perėmė valdžią ir pažadėjo galiausiai surengti rinkimus.

Pirmadienį karinė chunta laikinuoju premjeru paskyrė kadenciją baigiantį ministrą pirmininką Albert'ą Pahimi Padacke, kuris liko antras per balandžio 11-ąją šioje Sachelio regiono šalyje įvykusį prezidento rinkimų antrąjį turą.

A. P. Padacke paragino visą šalį dėti pastangas dėl spartesnio sugrįžimo prie civilinio valdymo.

I. Deby Itno į valdžią atėjo 1990 metais, vadovaudamas iš kaimyninio Sudano atėjusioms sukilėlių pajėgoms.

Jo valstybinėse laidotuvėse penktadienį dalyvavo Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.