Brazilijos farmacijos priežiūros tarnyba „Anvisa“ pirmadienį atmetė kelių valstijų prašymą leisti importuoti rusišką vakciną, nurodžiusi, kad neturi duomenų, reikalingų patvirtinti šių skiepų saugumą ir veiksmingumą.

„Anvisa“ delsimas patvirtinti „Sputnik V“, deja, yra politinio pobūdžio ir neturi nieko bendra su prieiga prie informacijos ar mokslu“, – rašoma oficialioje „Sputnik V“ tviterio paskyroje.

Žinutėje atkreipiamas dėmesys į neseniai JAV vyriausybės paskelbtą ataskaitą, kurioje rašoma, kad Vašingtonas bandė įtikinti Braziliją nenaudoti „Sputnik V“.

„Jungtinių Valstijų Sveikatos apsaugos departamentas prieš kelis mėnesius paskelbtoje savo 2020 metų ataskaitoje viešai konstatavo, kad Jungtinių Valstijų sveikatos apsaugos atašė „įtikino Braziliją atsisakyti rusiškos vakcinos nuo COVID-19“, – rašoma oficialioje „Sputnik V“ tviterio paskyroje.

„Anvisa“ nurodė, kad jos ekspertai registravo „neaiškumų“ dėl vakcinos, kurios dar nepatvirtino nei Europos vaistų agentūra (EVA), nei Jungtinių Valstijų maisto ir vaistų administracija (FDA).

Šiuo metu „Sputnik V“ yra patvirtinusios mažiausiai 60 šalių, įskaitant daugiau nei dešimt Lotynų ir Centrinės Amerikos valstybių.

Anksčiau šį mėnesį Argentina pasirašė susitarimą su Rusija ir taps pirmąja Lotynų Amerikos šalimi, gaminančia „Sputnik V“; ji sieks pradėti šių skiepų gamybą visu pajėgumu birželį.

Kremlius antradienį nurodė, kad jam reikia daugiau informacijos, kad galėtų pakomentuoti Brazilijos sprendimą. Anot prezidento Vladimiro Putino atstovo Dmitrijaus Peskovo, su Brazilijos valdžia šis klausimas nebuvo aptariamas.

Visgi D. Peskovas pridūrė: „Nepritariame, kad skiepai būtų naudojami kaip politinė priemonė.“

Rusija vakciną „Sputnik V“, pavadintą pagal Sovietų Sąjungos paleistą pirmąjį dirbtinį Žemės palydovą, įregistravo pernai rugpjūtį, dar neatlikusi didelio masto klinikinių bandymų. Dėl šios priežasties Vakarų ir kai kurie Rusijos ekspertai reiškė susirūpinimą dėl per didelės skubos kuriant šį preparatą, o kritikai jį apibūdino kaip priemonę Rusijos geopolitinei įtakai padidinti.

Vis dėlto vėlesni vertinimai buvo daugiausiai teigiami: autoritetingo medicinos žurnalo „The Lancet“ paskelbti tyrimų rezultatai rodo, kad „Sputnik V“ yra saugi vakcina ir kad jos veiksmingumas viršija 90 procentų.