Šią savaitę J. Bidenas turėtų pristatyti 1,8 trln. dolerių dydžio Amerikos šeimų planą, kuriuo būtų įtvirtinta socialinė parama šeimoms, apmokamos vaiko priežiūros atostogos ir nemokamas bendruomenės koledžas, o visa tai būtų finansuojama apmokestinus turtingiausiųjų investavimo pajamas.

Pajamų, gautų pardavus akcijas ir kitus vertybinius popierius, mokestis paveiktų tik tuos, kurie šiuo metu uždirba daugiau nei 1 mln. dolerių per metus. Pasak B. Deese'o, tokių žmonių JAV – vos 500 tūkst.

„Šis pakeitimas būtų taikomas tik 0,3 proc. mokesčių mokėtojų – tai nėra 1 proc., tai netgi ne pusė procento“, – remdamasis 2018 m. duomenimis, aiškino B. Deese'as.

Ši pataisa padėtų „atsverti ilgalaikę tokių investicijų kainą, reformuojant mūsų mokesčių kodeksą taip, kad jis atlygintų už darbą, o ne tik už turtą“, pridūrė ekonomistas.

Jis nepateikė konkrečių detalių apie planuojamą mokesčių didinimą, tačiau žiniasklaidoje skelbiama informacija, kad investavimo pajamų mokestis būtų padidintas nuo dabartinių 20 proc. iki 39,6 proc., o dar 3,8 proc. turtingiausieji mokėtų už „Obamacare“ sveikatos draudimo programą. Taigi, iš viso JAV turtingiausi žmonės mokėtų net 43,4 proc. mokestį nuo investavimo pajamų.

Vis dėlto, B. Deese'as teigė, kad toks pakeitimas reikalingas.

„Manome, kad tai yra ne tik teisinga, bet taip pat padėtų sumažinti mokesčių vengimą, kuris reikšmingai kenkia pasitikėjimui pačiu mokesčių kodeksu. Ir, svarbiausia, gautos pajamos būtų investuotos tiesiogiai į mūsų vaikus, šeimas ir ekonomikos konkurencingumą ateityje bei pastatytų mus į poziciją, iš kurios mūsų ekonomikos augimas galėtų spurtuoti“, – tikino B. Deese'as.

Į Kongresą J. Bidenas kreipsis trečiadienį. Anksčiau prezidentas teigė, kad turtingi amerikiečiai turi „sumokėti teisingą dalį“ ir prisidėti prie jo politikos priemonių finansavimo. Apklausų duomenimis, tokią J. Bideno poziciją palaiko dauguma amerikiečių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)