Jungtinės Valstijos savo ruožtu pažadėjo eksportuoti milijonus „AstraZeneca“ vakcinos dozių.

Indijoje eksponentiškai augant užsikrėtimo ir mirties atvejų skaičiui, ligonines užtvindė pacientai, o krematoriumai dirba visu pajėgumu. Tuo metu kai kurios turtingesnės Vakarų šalys jau švelnina suvaržymus ir pradeda sugrįžimą į normalaus gyvenimo vėžes.

Pandemija visame pasaulyje jau nusinešė per 3,1 mln. gyvybių. Indijoje, kur pastarosiomis dienomis fiksuojami rekordiniai COVID-19 skaičiai, per praėjusią parą užregistruota daugiau kaip 2 800 mirties atvejų.

Antradienį paryčiais Naujojo Delio oro uoste buvo iškrauta dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų ir deguonies koncentratorių siunta iš Jungtinės Karalystės. Tai pirmoji Indiją pasiekusi pagalbos siunta, skirta kovai su COVID-19 krize.

Užsienio reikalų ministerijos atstovas Arindamas Bagchi tviteryje pasidalino nuotraukomis, kuriose matyti, kaip iš Vokietijos vežėjos „Lufthansa“ lėktuvo iškraunama įranga, ir pavadino tai „tarptautinio bendradarbiavimo“ pavyzdžiu.

Tuo metu naujienų agentūra AFP paskelbė nuotraukų, kuriose matyti, kaip sostinėje ant eilėmis sukrautų kremavimo laužų deginamos COVID-19 aukos, o žemė aplink juos nuklota pelenais.

„Tiek daug žmonių miršta, nes negali gauti būtiniausių paslaugų, – prie vienos iš Naujojo Delio ligoninių AFP sakė Vinodas Kumaras, bandęs įsigyti vaistų sergančiam šeimos nariui.

„Ši vyriausybė mus nepaprastai apvylė“, – pridūrė jis.

„Mes juos palaikysime“

JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienį pažadėjo, kad Amerika eksportuos iki 60 mln. „AstraZeneca“ vakcinos dozių.

Šį pažadą jis paskelbė Vašingtonui jaučiant spaudimą atšaukti skiepų ir vakcinų gamybai reikalingų medžiagų eksporto suvaržymus.

Baltųjų rūmų atstovė Jen Psaki sakė, jog kol kas nenuspręsta, kurios šalys gaus eksportuojamas vakcinas, ir administracija dar rengia jų paskirstymo planą.

Visgi Indija tikriausiai yra pagrindinė pretendentė. J. Bidenas pirmadienį pasikalbėjo telefonu su Indijos ministru pirmininku Narendra Modi, kurio hinduistų nacionalistų vyriausybė smarkiai kritikuojama už tai, kad pastarosiomis savaitėmis leido vykti masiniams susibūrimams, įskaitant religinį Kumbha Melos festivalį, kuriame dalyvavo milijonai tikinčiųjų.

„Indija mus palaikė, dabar mes juos palaikysime“, – parašė J. Bidenas tviteryje po pokalbio su N. Modi.

Kitos šalys taip pat žada padėti.

Pagalbą jau pažadėjo Vokietija ir Kanada, o Prancūzija pirmadienį pranešė, kad nusiųs Indijai aštuonis deguonies gamybos aparatus, taip pat deguonies balionų ir respiratorių.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesus pirmadienį sakė, kad padėtis Indijoje – „labiau nei draskanti širdį“.

„PSO daro viską, ką gali, tiekdama kritiškai svarbią įrangą ir priemones“, – sakė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)