„Kad suprastume mastą: praėjusią savaitę atvejų buvo beveik tiek pat, kiek per pirmus penkis pandemijos mėnesius“, - kalbėjo T. A. Ghebreyesusas. Ypač situacija Indijoje esą yra „labiau nei draskanti širdį“.

PSO savo puslapyje kol kas neskelbia naujų savaitės skaičių. Balandžio 19-ąją pranešta, kad per savaitę pasaulyje patvirtinta beveik 5,7 mln. infekcijos atvejų – per 400 000 atvejų daugiau nei savaite anksčiau.

Įspėja nedaryti skubotų išvadų dėl indiškos atmainos koronaviruso

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įspėja nedaryti skubotų išvadų dėl Indijoje nustatyto naujos atmainos koronaviruso B.1.617.

Organizacija stebi mutaciją, tačiau kol kas jos neįvardija kaip keliančios nerimą, Ženevoje sakė PSO atstovė. Šiuo metu esą nėra aišku, kiek ši mutacija susijusi su dideliu COVID-19 infekcijos skaičių augimu Indijoje. Anot atstovės, yra daug veiksnių, galėjusių lemti smarkų atvejų didėjimą šioje šalyje.

Pastaruoju metu, pavyzdžiui, Indijoje būta daug švenčių ir renginių, kuriuose dalyvavo daugybė žmonių. Be to, B.1.617 plinta greta kitų labiau užkrečiamų atmainų, pavyzdžiui, britiškosios.

Ar B.1.617 dažniau sukelia sunkią ligos eigą, o kartu ir didesnį mirčių skaičių, kol kas taip pat nėra žinoma, sakė atstovė. Dideli mirčių rodikliai Indijoje, anot jos, gali būti susiję ir su tuo, kad ligoninės pasiekė savo galimybių ribas.

Indija pirmadienį pranešė apie daugiau kaip 350 000 naujų infekcijų per parą – tai yra daugiau nei bet kurioje kitoje šalyje per 24 valandas. 1,3 mlrd. gyventojų turinti Indija iš viso registravo daugiau kaip 17 mln. infekcijos atvejų.

Kaip keliančias nerimą PSO be britiškos atmainos B.1.1.7 yra įvardijusi ir Pietų Afrikoje aptiktą mutaciją B.1.351 bei brazilišką viruso variantą P.1. PSO duomenimis, nerimą keliančia vadinama atmaina, jei yra žinoma, kad ji lengviau plinta, sukelia sunkesnę ligos eigą, „pabėga“ nuo imuninės sistemos, keičia klinikinius požymius ar mažina žinomų instrumentų efektyvumą.

B.1.617 atmaina pirmą kartą Indijoje nustatyta 2020 metų gruodžio 1-ąją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)