Čekijos vyriausybė balandžio 17 d. apkaltino Rusijos karinę žvalgybą surengus sprogimą Čekijos amunicijos sandėlyje ir paskelbė išsiunčianti iš šalies 18 Rusijos diplomatų, kuriuos laiko slaptaisiais agentais. Tai įžiebė tarp Prahos ir Maskvos diplomatinį konfliktą.

Solidarizuodamosi su Čekija, Estija, Latvija, Lietuva, Rumunija ir Slovakija taip pat išsiuntė Rusijos diplomatų.

„Smerkiame šią pasibaisėtiną agresiją ir tarptautinės teisės pažeidimą, kurį Rusija įvykdė Europos teritorijoje“, – teigiama Višegrado grupės premjerų pranešime, paskelbtame po virtualaus jų susitikimo, kuriam pirmininkavo Lenkijos ministras pirmininkas Mateuszas Morawieckis.

Premjerai pasiūlė „Čekijai diplomatinę ir konsulinę paramą“ po to, kai Rusija ėmėsi atsakomųjų veiksmų ir išsiuntė iš šalies 20 Čekijos diplomatų.

„Griežtai smerkiame neteisėtus ir smurtinius Rusijos žvalgybos pareigūnų veiksmus. Neleisime, kad tokie veiksmai suskaldytų Europą“, – teigė premjerai.

Tai griežčiausia iki šiol pareikšta Vengrijos retorika Čekijos mestų kaltinimų Rusijai atžvilgiu. Budapeštas šios diplomatinės krizės klausimu iki šiol buvo gana tylus.

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas palaiko artimus ryšius su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Praėjusią savaitę Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjartas paskelbė pranešimą, kuriame tik pareiškė „solidarumą“ su Čekija.

Višegrado grupės užsienio reikalų ministrai anksčiau savo ruožtu paskelbė pranešimą, kuriame pasmerkė „visus veiksmus, kurie kelia grėsmę suverenių valstybių saugumui“, tačiau Rusija pranešime neminima.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)