Žvejybos laivai nebegalės plaukti į šią zoną; ji „bus visiškai uždaryta iki atskiro pranešimo“, pranešė izraeliečių karinė institucija COGAT, administruojanti civilius reikalus palestiniečių teritorijose, įskaitant okupuotą Vakarų Krantą.

Sprendimas priimtas Izraelio armijai paskelbus, kad praėjusią naktį iš Gazos Ruožo į Izraelį buvo paleistos penkios raketos, kurių dvi numušė oro erdvės gynybos sistema.

Gazos Ruožo žvejybos zona uždaryta „dėl tebesitęsiančios raketų ugnies iš Gazos Ruožo Izraelio link“, sakoma COGAT pranešime.

Jame nenurodoma, kas atsakingas už praėjusios nakties apšaudymą raketomis, bet sakoma, kad Gazos Ruožą kontroliuojantis islamistų judėjimas „Hamas“ bus laikomas „atsakingu už visa, kas daroma Gazos Ruože... Izraelio atžvilgiu“.

„Hamas“ pajus smurto [Izraelio] piliečių atžvilgiu pasekmes“, – pridūrė COGAT.

Gazos Ruožo žvejų profesinės sąjungos vadovas Zakaria Bakras naujienų agentūrai AFP pirmadienį sakė, kad Izraelio priemonė prilygsta „kolektyvinei bausmei 50 tūkst. žmonių, pragyvenančių iš žvejybos pramonės Gazos“ Ruože.

„Hamas“ Izraelio žingsnį pavadino žvejų teisių „baisiu pažeidimu“ ir „tęsiamos agresijos“ prieš Gazos Ruožo gyventojus forma.

„Nesutiksime su varžomosiomis priemonėmis ir spaudimu palestiniečiams“, – sakoma atstovo pareiškime. Jame taip pat įspėjama, kad Izraelis „sumokės už agresyvų elgesį“.

Raketų salvių į Izraelį iš Gazos Ruožo taip pat buvo paleista šeštadienio naktį ir sekmadienio naktį. Reaguodamas Izraelis sudavė aviacijos smūgių šiam palestiniečių anklavui.

Izraelis Gazos Ruožo blokadą tęsia jau ilgiau kaip dešimtmetį.

Po 10-ajame dešimtmetyje sudarytų Oslo taikos susitarimų Izraelis nustatė 20 jūrmylių žvejybos zoną šiai palestiniečių teritorijai, tačiau bėgant metams mažino zonos dydį priklausomai nuo santykių su „Hamas“ įtampos.

Rugsėjo mėnesį pagal Izraelio ir Gazos Ruožo valdytojų susitarimą buvo nustatyta 15 jūrmylių žvejybos zona.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)