„Prieštarauju papildomoms sankcijoms kaip savitikslei priemonei. Reikia deeskaluoti [padėtį]. Tai sudėtinga [pasiekti], tačiau nuolatinė įtampa – tai ne tas kelias, kuriuo norime eiti“, – sakė S. Kurzas interviu laikraščiui „Neue Zurcher Zeitung“.

Pasak kanclerio, įvesti jau esamas sankcijas buvo teisingas sprendimas, bet svarbu siekti ir dialogo.

„Taika mūsų žemyne gali būti pasiekiama tik drauge su Rusija ir niekada [negali būti pasiekta] nepaisant jos“, – mano S. Kurzas.

Čekijos vyriausybė kaltina Rusijos karinės žvalgybos agentūrą GRU 2014 metais surengus dviejų gyvybių pareikalavusį sprogdinimą ginklų sandėlyje šalies rytuose. Sekmadienį Čekijos prezidentas Milošas Zemanas šį sprogdinimą prilygino teroristinei atakai.

Sebastianas Kurzas

Balandžio 17 dieną Praha paskelbė išsiunčianti iš šalies 18 rusų diplomatų. Atsakydama Rusija paskelbė nepageidaujamais asmenimis 20 Čekijos ambasados Maskvoje darbuotojų.

Antradienį Čekijos vidaus reikalų ministras Janas Hamačekas paprašė šalies partnerių Europos Sąjungoje ir NATO iš solidarumo su Praha išsiųsti Rusijos diplomatų.

Netrukus Čekijos kaimynė Slovakija, taip pat Lietuva, Latvija ir Estija paskelbė, jog drauge išsiųs iš viso septynis rusų diplomatus.

Pirmadienį jų pavyzdžiu pasekė Rumunija, paliepusi išvykti vienam rusų diplomatui.

Tuo metu Vokietijos užsienio reikalų ministras H. Maasas atmetė galimybę griežtinti sankcijas Rusijai, taip reaguojant į Kremliaus elgesį su opozicijos lyderiu A. Navalnu, kuris šiuo metu yra įkalintas.

Televizijai ARD H. Maasas teigė abejojantis, ar sankcijos iš tiesų pagerintų Kremliaus kritiko padėtį.

„Manau, kad būtų kaip tik atvirkščiai“, – sakė H. Maasas.

Heiko Maasas

ES ne kartą ragino Rusiją paleisti A. Navalną ir dukart įvedė sankcijas Rusijai – po opozicionieriaus apnuodijimo ir po jo sulaikymo, šiam sugrįžus į Rusiją.

Ministro teigimu, ES sankcijos Rusijai dėl Krymo aneksijos ir konflikto Rytų Ukrainoje galios tol, kol nebus išspręsti šie klausimai.

„Vis dėlto, mes nenorime jungtis prie šio konfrontacinio klegesio. Norime dialogo ir būti gera Rusijos kaimyne“, – pareiškė H. Maasas.

Jis pridūrė, kad prasti Vokietijos ir Rusijos bei ES ir Rusijos santykiai yra priežastis skatinti dialogą.

Santykiai esą neturėtų likti tokie, kokie yra, „o norint tai pakeisti, būtina kalbėtis vieniems su kitais“, teigė H. Maasas.