„Ukrainos vadovas pasakė, kad nori surengti dvišalį susitikimą su V. Putinu“, – prezidentą cituoja verslo dienraštis „Financial Times“.

Duodamas interviu „Financial Times“ V. Zelenskis sakė, kad susitikimo vieta „jam nesvarbi“.

„Esmė – turinys“, – sakė Ukrainos vadovas.

Duodamas interviu laikraščiui „Financial Times“ prezidentas paragino „išplėsti Normandijos grupę“, pareiškęs, kad „ją turėtų perkrauti Jungtinės Valstijos, be to, prie jos turėtų prisijungti Didžioji Britanija ir Kanada“.

Šiuo metu vadinamajam Normandijos ketvertui priklauso Ukraina, Vokietija, Prancūzija ir Rusija.

Be to, anot V. Zelenskio, reikia peržiūrėti Minsko susitarimus dėl padėties Ukrainos rytuose sureguliavimo, „kad būtų padarytas galas karui Donbase“.

„Dabar dalyvauju procese, kuris buvo parengtas dar prieš man ateinant. Minsko procesas šioje situacijoje turėtų būti lankstesnis. Jis turėtų tarnauti šios dienos, o ne vakardienos, tikslams, – sakė prezidentas. – Yra du variantai: galime pakeisti Minsko formatą, pakoreguoti jį. Arba galime pasitelkti kažkokį kitą formatą. Greitis yra svarbu. Šio proceso sparta reikšminga, nes kasdien netenkame žmonių.“

Per interviu V. Zelenskis taip pat sakė teigiamai vertinantis galimo Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir JAV vadovo Joe Bideno susitikimo perspektyvas.

„Esu tikras, kad jie negalės išeiti iš susitikimo tuščiomis rankomis. Jei viršūnių susitikimas įvyks, kažkoks rezultatas, bent jau nedidelis, bus“, – kalbėjo jis.

Tuo pat metu Ukrainos vadovas pareiškė, kad nori susitikti su V. Putinu. Tačiau, anot V. Zelenskio, jis nesutiko su Rusijos prezidento siūlymu pirmiausia jam surengti derybas su atskirų Donecko ir Luhansko sričių rajonų atstovais.

„Neketinu kalbėtis su teroristais, tai tiesiog neįmanoma“, – sakė jis.

V. Zelenskis savo administracijos vadovui Andrejui Jermakui nurodė suorganizuoti susitikimą su Rusijos prezidentu V. Putinu. Apie tai jis pirmadienį pranešė žurnalistams.

„Jau daviau užduoti savo administracijos vadovui Andrejus Jermakui, kad jis susisiektų su Rusijos prezidento administracija, rastų bendrą kalbą, pasirinktų laiką ir vietą, kur toks susitikimas galėtų įvykti“, – pareiškė Ukrainos prezidentas.

Anot V. Zelenskio, kol kas panašu, kad toks susitikimas gali įvykti. Ukrainos prezidentas priminė, kad anksčiau jis siūlė V. Putinui susitikti Donbase, o pastarasis pasiūlė susitikimą rengti Maskvoje. Kaip pabrėžia V. Zelenskis, jam svarbus susitikimo turinys, „o tai, kur jis vyks – tik detalės“.

Praėjusį ketvirtadienį V. Putinas pareiškė, kad Ukrainos lyderis „bet kuriuo metu“ laukiamas Maskvoje, tebetvyrant įtampai dėl rusų pajėgų telkimo Ukrainos pasienyje ir Kryme bei atsinaujinusių kovų Donbase.

„Kalbant apie dvišalių santykių vystymą, tai prašom. Priimsime Ukrainos prezidentą Maskvoje bet kuriuo jam patogiu metu“, – žurnalistams sakė V. Putinas per susitikimą su Baltarusijos prezidentu Aliaksandru Lukašenka Maskvoje.

V. Putino kvietimas V. Zelenskiui tapo atsakymu į anksčiau praėjusią savaitę ukrainiečių lyderio išsakytą siūlymą abiem lyderiams susitikti Rytų Ukrainoje, kur, kaip nuogąstaujama, suintensyvėjusios kautynės tarp Kijevui ištikimos kariuomenės ir prorusiškų separatistų gali peraugti į visuotinį karą.

„Jei prezidentas Zelenskis nori pradėti taisyti santykius, tada, žinoma, sveikiname tai“, – derybų su A. Lukašenka pradžioje žurnalistams sakė V. Putinas.

Tačiau rusų lyderis pabrėžė, kad jei V. Zelenskis tikisi išspręsti problemas, kylančias dėl konflikto Rytų Ukrainoje, pirmiausia jam reikėtų susitikti su prorusiškų separatistų kontroliuojamų Donecko ir Luhansko regionų lyderiais.

„Ir tik tada [derėtų] aptarti šiuos klausimus su trečiųjų šalių atstovais, šiuo atveju – su Rusija“, – nurodė Kremliaus šeimininkas.

Ukraina kovoja su prorusiškais separatistais šalies rytinėje dalyje nuo 2014 metų, kai Maskva aneksavo Krymą.

Kijevas ir Vakarai kaltina Rusiją remiant separatistus kariais ir ginklais. Maskva kaltinimus neigia.

Ilgai rusenantis konfliktas Ukrainoje jau nusinešė daugiau nei 13 tūkst. gyvybių. Pastaruoju metu atsinaujinę reguliariai vykstantys susirėmimai kelia grėsmę pernai liepą sudarytam paliaubų susitarimui.