Palyginti su 2019 m., kariuomenių finansavimas išaugo 2,6 proc. ir sudarė 1,981 trln. dolerių.

Daugiausia kariuomenių finansavimui 2020 m. išleido Jungtinės Valstijos, Kinija, Indija, Rusija ir Jungtinė Karalystė. Šios penkios šalys sudarė 62 proc. visų karinių išlaidų pasaulyje.

Kinija savo ruožtu kariuomenės finansavimą didino jau 26-us metus iš eilės.

„Galime užtikrintai teigti, kad pandemija neturėjo reikšmingos įtakos kariuomenių finansavimui pasaulyje 2020 m. Žiūrėsime, ar šalys išlaikys šį finansavimo lygį ir antraisiais pandemijos metais“, – sakė vienas iš SIPRI tyrimo autorių Diego Lopesas da Silva.

Nors bendra karinių išlaidų suma augo, kai kurios šalys, tokios kaip Čilė ir Pietų Korėja, skyrė dalį planuoto kariuomenės biudžeto pandemijos valdymui. Kitos, įskaitant Braziliją ir Rusiją, išleido mažiau lėšų nei planuota 2020 m. pradžioje.

Daugiausia pasaulyje kariuomenės finansavimui išleidžia JAV. 2020 m. JAV karinės išlaidos siekė 778 mlrd. dolerių – 4,4 proc. daugiau nei 2019 m.

2020 m. JAV karinės išlaidos sudarė 39 proc. viso pasaulio karinių išlaidų. Tai buvo jau treti metai, kuomet JAV kariuomenės finansavimas augo. Ankstesnius septynerius metus finansavimas buvo mažinamas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)