Keli pastarieji ES viršūnių susitikimai dėl COVID-19 vyko videokonferencijų formatu, tačiau Europos Vadovų Tarybos pirmininko Charles'io Michelio atstovas sakė, kad kitą mėnesį lyderiai susitiks tiesiogiai.

Pareigūnai reiškė nusivylimą dėl lėtesnio sprendimų priėmimo vaizdo ryšiu vykstančiuose viršūnių susitikimuose, kurių kuluaruose lyderiai negali susitikti mažesnėmis grupelėmis ir kuriuose tvyro susirūpinimas dėl privatumo.

Apie nevirtualų kito mėnesio susitikimą buvo pranešta netrukus po to, kai Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen paskelbė, jog po lėtos pradžios bloko vakcinavimo nuo koronaviruso programa įsibėgėja.

Briuselis prognozuoja, kad iki liepos pabaigos turės pakankamai vakcinų paskiepyti 70 proc. suaugusių ES gyventojų, ir jau derasi dėl „antros kartos“ skiepų, turinčių apsaugoti nuo būsimų viruso variantų, pristatymo.

Gegužę susitiksiantys ES šalių lyderiai aptars klimato kaitos klausimą, Bendrijos teisėkūros institucijoms anksčiau šią savaitę pasiekus preliminarų susitarimą dėl Europos klimato teisės akto.

Į darbotvarkę įtraukta ir santykių su Maskva tema, kilus susirūpinimui dėl okupuotame Kryme ir Ukrainos pasienyje telktos Rusijos kariuomenės ir pranešimui, kad rusų agentai 2014 metais Čekijos šaudmenų sandėlyje sukėlė sprogimą, pakursčius įtampą tarp Prahos ir Maskvos.

Po pastarojo pranešimo Čekija išsiuntė keliolika Rusijos diplomatų; solidarizuodamosi su Praha jos pavyzdžiu pasekė kelios kitos ES šalys, tačiau atsakas nebuvo suderintas viso bloko mastu.

Atskirai Ch. Michelis ir Baltieji rūmai pranešė, kad JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) susitiks su aukščiausio rango ES pareigūnais Briuselyje per birželį rengiamą viršūnių susitikimą. Jis įvyks pirmosios J. Bideno kaip Jungtinių Valstijų prezidento užsienio kelionės metu.