Šis sprendimas buvo priimtas iš solidarumo su Čekijos vyriausybe dėl neteisėtos Rusijos žvalgybos tarnybų veiklos Čekijoje, taip pat įvertinus Rusijos ambasados ​​diplomato veiklą ir Latvijoje nustatytus pažeidimus.

Sprendimas taip pat grindžiamas abipusėmis konsultacijomis su Europos Sąjungos ir NATO sąjungininkais ir atsakingų Latvijos institucijų pateikta informacija.

Latvija sako esanti suinteresuota kurti santykius su Rusija, remdamasi abipuse pagarba, tarptautine teise ir Vienos konvencijoje dėl diplomatinių santykių nustatytais principais. Rusijos veiksmai ilgą laiką įrodė sisteminius tokių principų pažeidimus ir kenkimą saugumo situacijai bei jos destabilizavimą, nurodo Ryga.

Apie šį sprendimą buvo informuotas Rusijos ambasados Latvijoje laikinasis reikalų patikėtinis Vadimas Vasiljevas.

Tuo metu estų užsienio reikalų ministerija pranešė iškvietusi Rusijos ambasadorių Estijoje Aleksandrą Petrovą, norėdama išreikšti griežtą protestą dėl gautos informacijos iš Čekijos, kad Rusijos karinė žvalgyba 2014 metais surengė sprogdinimą amunicijos sandėlyje Vrbeticėje.

Rusija šiurkščiai pažeidė tarptautinę teisę Europos Sąjungos ir NATO valstybių narių teritorijoje, pakirto Čekijos suverenitetą ir sukėlė dviejų žmonių mirtį, o toks elgesys pakerta Europos saugumą ir stabilumą ir yra nepriimtinas, sakoma Estijos užsienio reikalų ministerijos pranešime spaudai.

Siekdama išreikšti solidarumą, Estija išsiųs vieną Rusijos diplomatą, kurio veikla neatitinka diplomatinės veiklos principų, dėl kurių susitarta Vienos konvencijoje, priduriama pranešime.

Praėjusią savaitę Čekijos vyriausybė, remdamasi žvalgybos ataskaita, pranešė, kad Rusijos karinės žvalgybos agentūra GRU 2014 metais jos teritorijoje surengė du sprogdinimus, iš kurių vienas pražudė du žmones ir padarė reikšmingos materialinės žalos.

Dėl to Čekija iš šalies išsiuntė 18 rusų diplomatų, kuriuos laiko slaptais agentais, o ketvirtadienį pranešė, jog Prahą turės palikti dar 63 Rusijos ambasados darbuotojai, kad joje liktų dirbti tiek asmenų, kiek čekai turi darbuotojų ambasadoje Maskvoje.

Šios šalies Vyriausybė taip pat paprašė partnerių solidarumo – iš ES ir NATO valstybių sostinių išsiųsti dalį Rusijos atstovybėse dirbančių galimų agentų.

Solidarumą su Čekija jau parodė Slovakija, kuri nusprendė išsiųsti tris rusų diplomatus, ir Lietuva, išsiunčianti du rusų diplomatus.