„Iki gegužės pabaigos 63 Rusijos ambasados ​​darbuotojai turės palikti Čekiją“, – televizija cituoja Čekijos užsienio reikalų ministro Jakubo Kulhaneko žodžius.

Ministro teigimu, darbuotojų Rusijos ambasadoje Prahoje liks tiek, kiek jų yra Čekijos ambasadoje Maskvoje.

Pasak J. Kulhaneko, abiejose ambasadose galiausiai turi likti po septynis diplomatus ir 25 techninius ir administracijos darbuotojus.

„Rusijos Federacija nepateikė atsakymo iki vidurdienio (kaip to reikalavo Čekija). Mes apribojame diplomatų skaičių Rusijos ambasadoje iki atstovavimo lygio mūsų ambasadoje Maskvoje“, – anksčiau ketvirtadienį sakė ministras.

Pasak jo, „sprendimas įsigalioja nuo šiandien“.

Rusijos ambasada Prahoje privalo sumažinti savo personalo skaičių iki pavasario pabaigos, patikslino URM vadovas.

Maskva žada atsaką

Čekijos vyriausybė trečiadienį paskelbė Maskvai ultimatumą, perspėdama, kad gali išsiųsti iš šalies daugiau rusų diplomatų, nebent iš Rusijos išsiųstiems čekų diplomatams bus leista grįžti prie darbo iki ketvirtadienio vidurdienio.

Čekijos sprendimas sumažinti Rusijos ambasados darbuotojų skaičių Prahoje veda į tolesnį santykių su Maskva blogėjimą, pareiškė Rusijos Valstybės Dūmos Tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas Leonidas Sluckis.

„Čekija toliau eina santykių su Rusija degradavimo keliu. Pastarasis sprendimas dėl Rusijos diplomatinės atstovybės yra akivaizdus to patvirtinimas“, – jis sakė žurnalistams ketvirtadienį.

Tuo metu Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova pareiškė, kad naujausias Prahos žingsnis neliks be Maskvos atsako.

„Jei tai yra kelias, kurį Praha paskyrė konfrontacijai, tada bus pateiktas tinkamas atsakymas, turiu omenyje atsaką į atitinkamus veiksmus, o Prahai apie tai yra gerai žinoma“, – M. Zacharova sakė radijui „Kalba Maskva“.

Tuo pat metu ji absurdišku pavadino Čekijos valdžios pareiškimus apie jų ketinimą sulyginti diplomatinių misijų Maskvoje ir Prahoje skaičių.

„Mes turime kitokią sistemą, pagal kurią formuojamas mūsų užsienio atstovybių personalas“, – sakė URM atstovė.

Praėjusią savaitę Prahai apkaltinus Rusijos slaptąsias tarnybas 2014 metais surengus dviejų aukų pareikalavusį sprogdinimą Čekijos teritorijoje, pirmadienį savo postus paliko 18 rusų diplomatų, kuriuos čekų žvalgyba identifikavo kaip šnipus. Tuo metu Rusija išsiuntė 20 čekų diplomatų, dirbusių Maskvoje.

Praha pirmadienį taip pat nusprendė pašalinti rusų atominės energetikos milžinę „Rosatom“ iš konkurso dėl naujo bloko statymo vienoje Čekijos branduolinėje elektrinėje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (109)