Įtampa tarp abiejų šalių išaugo, Prahai apkaltinus Rusijos slaptąsias tarnybas 2014 metais surengus aukų pareikalavusį sprogdinimą viename Čekijos ginklų sandėlyje ir išsiuntus 18 rusų diplomatų.

Rusija savo ruožtu liepė išvykti 20 Čekijos ambasados darbuotojų, o Praha paskelbė Maskvai ultimatumą, perspėdama, kad gali išsiųsti iš šalies daugiau rusų diplomatų, nebent išsiųstiems čekams bus leista grįžti prie darbo.

Galiausiai ketvirtadienį Čekija pareiškė, kad Rusijai teks sumažinti savo darbuotojų ambasadoje Prahoje skaičių, o Maskva teigė, kad šis Prahos žingsnis neliks be atsako.

„Faktas yra tas, kad egzistuoja neginčijamas Europos Sąjungos solidarumas su Čekija, taip pat labai tvirta ES pozicija Rusijos atžvilgiu visais aptartais aspektais: [opozicionieriaus Aleksejaus] Navalno, Ukrainos, Čekijos, kitų Rusijos veiksmų valstybių narių teritorijose“, – per spaudos konferenciją pareiškė ES diplomatijos vadovo Josepo Borrellio (Žozepo Borelio) atstovas Peteris Stano (Peteris Stanas).

Pasak jo, Čekija per pirmadienį Briuselyje surengtas diskusijas neprašė Bendrijos imtis bendrų veiksmų Maskvos atžvilgiu. Vėliau Praha pareiškė paprašiusi Bendrijos ir NATO partnerių iš solidarumo išsiųsti rusų diplomatų.

„Tai buvo sudėtinga ES Tarybos diskusija. Praėjusį pirmadienį nepriėmėme jokio sprendimo, tačiau diskusija tęsiasi. Ir, kaip sakoma vakar [ES vardu] paskelbtame pareiškime, esame pasirengę imtis tinkamų veiksmų. Nenoriu nuspėti valstybių narių veiksmų“, – sakė P. Stano.

Jo nuomone, ES ir Prahos pareiškimuose „nėra jokių prieštaravimų“.

„Diplomatų išsiuntimas yra individualus valstybių narių, kiekvienos šalies sprendimas, nes tai yra valstybių narių, kurių teritorijose diplomatai yra akredituoti, kompetencija“, – pažymėjo P. Stano.

„Visada esame pasirengę imtis tinkamų priemonių, jei yra bendras sutarimas. Esant koordinuotam sutarimui, ES institucijos neblokuos konsensuso. Priešingai: mes visada teikiame pirmenybę konsensusui“, – paaiškino pareigūnas.

Jis taip pat priminė, jog kai ES solidarizavosi su Jungtine Karalyste po rusų šnipo Sergejaus Skripalio apnuodijimo Anglijoje, dalis valstybių narių išsiuntė Rusijos diplomatus, o kitos to nepadarė.

Atsakydamas į klausimą, ar ES ketina paskelbti Rusijai naujų sankcijų, P. Stano pareiškė, kad kol kas jokių sprendimų šiuo klausimu nepriimta, bet bloko pozicija gali pasikeisti.

„Toliau stebime padėtį, tačiau tokia padėtis, kuri susiklostė praėjusį pirmadienį, kitą pirmadienį galbūt nebus tokia pati, atsižvelgiant į situaciją tarp Ukrainos ir Rusijos, tarp Čekijos ir Rusijos“, – nurodė ES diplomatijos vadovo atstovas.

„Europos Sąjunga aiškiai išreiškė solidarumą su Čekija ir smerkia tai, ką Rusija daro įvairiomis kryptimis. Imsimės visų tinkamų priemonių“, – patikino jis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)