Federalinė Australijos vyriausybė vėlų trečiadienį atšaukė Viktorijos valstijos vyriausybės priimtą sprendimą dalyvauti Kinijos infrastrūktūros plėtros iniciatyvoje. Toks žingsnis buvo pasmerktas sukelti neigiamą Pekino reakciją, tačiau Australijos gynybos ministras jį laiko reikalingu, siekiant užkirsti kelią tam, kad Australija nedalyvautų didžiulio masto infrastruktūros schemoje, kuri „naudojama propagandos tikslais“.

Federalinė vyriausybė pridūrė, kad Viktorijos valstijos dalyvavimas šioje iniciatyvoje yra nesuderinamas su valstybės užsienio politika.

Valstybių santykiams prastėjant dėl koronaviruso kilmės ir Kanberos sprendimo neleisti Kinijos telekomunikacijų bendrovei „Huawei“ vystyti Australijos 5G tinklus, gynybos ministras Peteris Duttonas teigė, kad Kanbera „nerimauja“ dėl vietos vyriausybių sudaromų panašaus pobūdžio sutarčių su Pekinu.

„Negalime leisti, kad atsirastų tokie susitarimai, nes jie naudojami propagandos tikslais, ir mes paprasčiausiai neleisime, kad tai vyktų“, – vietos radijo stočiai sakė jis.

Pasak P. Duttono, vyriausybė taip reiškia nepasitenkinimą ne Kinijos žmonėmis, o „Kinijos komunistų partijos vertybėmis ar požiūriu“.

Kanbera pernai priėmė naujų teisės aktų, kurie plačiai vertinami kaip nukreipti prieš Kiniją – pagal juos federalinė vyriausybė gali atšaukti tarp valstijų vyriausybių ir užsienio šalių sudarytus susitarimus, jei šie kelia grėsmę nacionaliniams interesams.

Naudodamasi naujais įgaliojimais, federalinė vyriausybė pirmiausia nusitaikė į Kinijos infrastrūktūros plėtros iniciatyvą, kuri, pasak kritikų, tėra Pekino priedanga įgauti geopolitinį ir finansinį svertą.

Pekinas ketvirtadienį negailėjo kritikos Australijos vyriausybei, teigdamas, kad ši savo veiksmais pakenks dvišaliam pasitikėjimui, ir įspėjo galįs imtis tolesnių veiksmų.

Savo veiksmais Australija „neapdairiai kišasi ir sunaikina įprastus ryšius ir bendradarbiavimą bei padaro rimtos žalos Kinijos ir Australijos santykiams“, pareiškė Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Wangas Wenbinas.

„Kinija pasilieka teisę imtis tolesnių veiksmų“, – pridūrė jis.

P. Duttonas teigė būsiąs „labai nusivylęs“, jei Kinija imsis atsakomųjų veiksmų, tačiau savo ruožtu teigė, kad prie Australijos „nebus priekabiaujama“.

„Mes stosime ginti tai, kuo tikime, ir būtent tai iki šiol ir darėme“, – pridūrė gynybos ministras.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)